Zavřít reklamu

Jednou z nejzajímavějších funkcí nedávno představených iPhonů 14 (Pro) je bezesporu podpora satelitních SOS zpráv, se kterými lze zalarmovat záchranné složky v případě, že jste zrovna mimo mobilní signál. Háček je sice v tom, že je podpora satelitní komunikace zatím k dispozici jen v hrstce zemí, nicméně jak se zdá, do Česka dorazí už co nevidět.

Po aktualizaci na iOS 16.4 se na jednom z našich redakčních iPhonů 14 Pro – konkrétně pak na telefonu kolegy Romana žijícího v Bratislavě – objevila v nastavení možnost vyzkoušet si satelitní SOS zprávy. Na Slovensku sice tato možnost zatím nefunguje, v Rakousku však ano a proto se ji vydal vyzkoušet právě tam. Velmi dobrou zprávou je, že funkce skutečně „naběhla“, takže je jedno, na jakou zemi máte iPhone nastavený – stačí totiž jen to, aby v dané zemi satelitní SOS fungovalo a telefon si s ním už poradí.

Že se možnost blíží mílovými kroky do Česka pak lze usuzovat podle toho, že je celé rozhraní této novinky kompletně přeloženo do češtiny, k čemuž by se Apple zřejmě jen tak neuchýlil, pokud by s nasazením novinky co nevidět na našem území nepočítal. Ostatně, opět si to můžete prohlédnout na screenshotech níže.

Co se pak týče testování, vyzkoušeli jsme se k satelitům připojit jen pár kilometrů za rakouskými hranicemi a úspěšně. Pro test jsme samozřejmě nevolali záchranné složky, ale vše vyzkoušeli pomocí testovacího připojení, které Apple v rámci služby nabízí. Připojení se k satelitům je otázkou několika málo vteřin s tím, že je poměrně zajímavé, že při komunikaci je nutné se pohybovat tak, jak se nad vámi pohybují satelity. Jinými slovy, budete se muset „natáčet“ podle toho, jak kolem vás satelit prolétá, což je dost zajímavé. Pokud vás pak zajímá, jak rychle komunikace probíhá, v testovacím režimu se zprávy odesílají zhruba 15 až 20 vteřin s tím, že reakce na ně dojde okamžitě. Zde je nicméně třeba počítat s tím, že v reálu bude zejména příjem zpráv fungovat pravděpodobně o poznání pomaleji, protože v testovacím režimu jsou zprávy nejspíš uloženy přímo v telefonu, který je jen zobrazuje. 

Po prvních pár minutách testování musíme říci, že jsme z technologie a potažmo i celkového zpracování služby doslova ohromeni. Vzhledem k tomu, jak jednoduše se s ní pracuje a jak intuitivní je i její prostředí lze totiž bezesporu říci, že má obrovský potenciál při záchraně lidských životů. A jelikož funguje, respektive bude fungovat, naprosto všude, kde jí bude Apple podporovat bez ohledu na to, na jaký region máte iPhone nastavený, jedná se konečně o něco skutečně využitelného.

Dnes nejčtenější

.