Zavřít reklamu

Jednou z největších novinek letošních iPhonů 15 (Pro) bude bezesporu nasazení USB-C portu namísto Lightningu, čímž Apple jednak splní nařízení EU o jednotném nabíjecím standardu, ale taktéž otevře dveře spoustě nového příslušenství. Jak se však podle nových informací zdá, kdyby nebylo EU, Apple by do USB-C ani letos nešel. 

Dobře informovaný leaker vystupující na sociálních sítích pod přezdívkou Unknownz21 zveřejnil před pár hodinami informace o tom, že ačkoliv se o USB-C u iPhonů v posledních letech hovořilo poměrně intenzivně i bez spojitosti s EU, pro letošní iPhony 15 (Pro) v plánu nebylo. První prototypy těchto iPhonů totiž vznikly s Lightningy a Apple by se tohoto řešení takřka 100% i přidržel, kdyby ze strany EU nepřišlo nařízení, které mu plány zhatilo. Jelikož však naštěstí změna portu nebyla pro jeho inženýry ničím složitým, vše proběhlo bez jakéhokoliv vývojového zaváhání, které by se odrazilo zpožděným vývojem. 

Neoddiskutovatelný krok kupředu

Přestože je přechod z Lightningu na USB-C stále mnoha uživateli vnímán negativně, pravdou je, že se jedná o krok kupředu. Odolnost USB-C je totiž na velmi dobré úrovni dosahující takřka Lightningu a rychlostně jsou pak tyto porty zcela jinde – tedy minimálně v případě řady Pro. Zatímco Lightning totiž zvládá přenos 480 Mb/s kvůli tomu, že je založen na stadnardu USB 2.0, USB-C při využití standardu USB 3.1 až 10 Gb/s, při využití standardu 3.2 se pak bavíme o zrychlení na 20 Gb/s. A právě těmito rychlostmi mají minimálně porty iPhonů 15 Pro disponovat. Základní iPhony 15 bohužel pravděpodobně zůstanou na 480 Mb/s. I pro ně je nicméně přechod na univerzálnější USB-C bezesporu výhrou. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.