Zavřít reklamu

Počítače z dílny společnosti Apple byly celou řadu let označovány za poměrně bezpečné. To ale bohužel neznamená, že při jejich používání můžete zcela pustit z hlavy jakoukoliv opatrnost a bezpečnostní opatření a zásady. Podle dostupných zpráv jsou Macy v současné chvíli poprvé ohroženy ransomwarem LockBit.

LockBit je skupina, která již několik let vytváří malware – specificky vyděračský software, známý také jako ransomware. Jeho prostřednictvím pak nejčastěji útočí na nejrůznější instituce – v minulosti šlo například o britskou Královskou poštu nebo o jednu z kanadských nemocnic. Organizace, o níž se předpokládá, že sídlí v Rusku, opakovaně používala svůj malware k útokům na Windows a další platformy, nyní se ale zjevně rozhodla zacílit také na uživatele operačního systému macOS.

Sestavení vzorku ransomwaru LockBit, které v neděli nalezl MalwareHunterTeam, je podle všeho určeno pro počítače od Applu, osazené čipy Apple Silicon. Mělo by tak jít o první případ, kdy na hardware z dílny cupertinské společnosti útočí malware tohoto typu. Jedná se o variantu s názvem „M1_64“, odkazujícím na procesory od Applu. Zatímco existence ransomwaru nemusí být nutně masivním důvodem k obavám, zejména při prvním výskytu, operace skupiny LockBit z ní činí vážnější situaci.

Kromě toho, že jej skupina využívá pro vlastní potřeby, poskytuje přístup ke svému ransomwaru i dalším útočníkům, kteří jsou ochotni za něj zaplatit. Vzhledem k tomu, že jej potenciálně mohou využívat i další, se také zvyšuje potenciální riziko útoků.

Dnes nejčtenější

.