Zavřít reklamu

Základní iPhony se šíleným poměrem cena – výkon 

iPhony jsou poměrně drahé už od svého zrodu. U řady Pro si však lze zejména od loňského roku jejich vysokou cenu ještě vcelku dobře obhájit, tedy minimálně při srovnání se základními iPhony. Zatímco řada Pro totiž nabízí hardware srovnatelný s konkurencí, v některých případech pak dokonce ještě lepší, základní iPhony jsou již řadu let (a opět je dobré zdůraznit, že u řady 14 to platí dvojnásob) pohledem cena – výkon velmi kontroverzní. Nemusíme přitom chodit daleko, abychom na nějakou tu kontroverzi narazili, protože se bohatě stačí podívat třeba na jejich displeje. Obnovovací frekvence 60Hz je v dnešní době u telefonu s cenovkou přes 26 tisíc korun zkrátka ostuda.

Pozastavit by se pak dalo i nad pouhými dvěma objektivy na zádech, rok starém procesoru, nižším jasem displeje, absencí Always-on a tak podobně. Předešlými řádky rozhodně nechceme říci, že jsou základní iPhony k ničemu, jelikož to rozhodně nejsou a své uživatele zkrátka mají, ale jejich poměr cena – výkon je holt citelně horší než tomu je u řady Pro. Jinými slovy, příplatek za řadu Pro je poměrně nízký a dostanete za něj navíc sakra hodně muziky.

Prehistorický iPhone SE

První generací iPhonu SE sice Apple svět zaujal, druhou jej však neúplně zdařile šokoval a třetí pak posadil v negativním slova smyslu na zadek – tedy alespoň z hlediska designu a opět částečně i ceny. Co do činění totiž máme stále s telefonem, který nabízí tělo představené poprvé v roce 2017 u iPhonů 8, potažmo 2016 u iPhonů 7 „jen“ s hliníkovými zády. A pokud bychom pak přehlédli určitý rozkol v řešení Home Buttonu či fotoaparátu, máme před sebou design telefonu z roku 2014. Právě v tomto roce totiž Apple představil iPhone 6, který se od iPhonu SE 3 z roku 2022 zas tak moc designově neliší. A právě to je celkem průšvih. Levný iPhone má bezesporu v nabídce Applu své místo, ale jablíčkáři dlouhodobě poukazují na to, cena nemůže být stopkou pro určitý pokrok, který zde zkrátka ne a ne přijít.

Navíc iPhone SE 3 už není tak úplně z levného kraje – vždyť na Alze seženete nyní třeba iPhone 11 (tedy designově výrazně pokročilejší iPhone s Face ID a displejem přes celou přední stranu) za necelých 12 000 Kč , zatímco SE 3 prodává Apple za 13 990 Kč, Alza pak nejlevněji za 12 590 Kč.

Nízká úložiště (nejen) u základních modelů 

Zatímco konkurenční výrobci smartphonů nemají problém „do základu“ napěchovat 256GB úložiště či kolikrát i vyšší, Applu se do navyšování příliš nechce. Není tomu tak dlouho, co opustil ubohých 64GB v základu, a nyní se zuby nehty drží 128GB varianty. U základních iPhonů by to člověk asi ještě dokázal tak nějak pochopit, ale když už si koupíte model z řady Pro, je v základu 128GB tak trochu ostuda pro Apple, tedy minimálně opět při porovnání s konkurencí.

Již několik let se sice šušká o tom, že má Apple v plánu základní úložiště řady Pro navýšit na 256GB, avšak zatím se tak neděje a Bůh ví, zda se tak v brzké době dít bude. Do té doby si tak uživatelé budou muset za to, co je u konkurence standardem, připlácet – a ruku na srdce, příplatky to nejsou zrovna malé.

Nepatrné mezigenerační skoky

Přijde vám, že se iPhone X jen nepatrně lišil od XS a XS zase od 11 Pro? A že iPhone 12 je jen mírně horší iPhone 13 a ten zase mírně horší iPhone 14? Nejste sami. Právě na malé mezigenerační skoky si totiž jablíčkáři v posledních letech také stěžují ve velkém a není se čemu divit. iPhony se sice rok od roku posouvají kupředu, Apple však bohužel leckdy pracuje na věcech, které člověk jednak příliš neocení a které jsou třeba i do jisté míry kontroverzní. Skvělým příkladem jsou třeba fotoaparáty, které jsou zlepšovány doslova každý rok. Háček je však v tom, že kvalitativně stačily mnoha jablíčkářům už iPhony X či starší a tak je vyšší kvalita snímku jen málo oceňována. Bídu naopak dostává Apple za to, že ignoruje možnosti zoomu, ve kterém roky tvrdě zaostává za konkurencí a který, kdyby řádně vylepšil, ocenil zřejmě každý, protože zde by byl upgrade vskutku hmatatelný.

Problémem jsou ale třeba i výkonnostní skoky u procesorů, které jsou sice v řádu desítek procent, ale realita je taková, že je uživatelé zkrátka nepocítí. Zde se nicméně nabízí otázka, zda se ze strany Applu nejedná spíše o špatně zvládnutou prezentaci. Kdyby totiž například vždy vydal nějaký software s tím, že jej dokonale utáhne jen nejnovější procesor a majitelé starších iPhonů by pocítili, že se jejich telefony na novinku „nechytají“, byla by teoreticky situace jiná.

Představení nové barvy měsíce po vydání telefonu

Přestože Apple už není ani zdaleka takovou barevnou konzervou, jakou byl před lety, svými rozhodnutími ohledně barevných kabátků pro iPhony budí stále kontroverze. Nikoliv však proto, že by nedokázal vybrat hezké barvy, ale spíš proto, že je představuje do jisté míry necitlivě. Poměrně s oblibou totiž nyní využívá odložené představení nové barvy, kterou ukáže až pár měsíců po představení nových iPhonů.

Háček je v tom, že nová barva se může leckomu líbit víc než ta, ve které si koupil iPhone po jeho představení, což vede k určité vnitřní nespokojenosti. Přitom Apple už v době představení musí moc dobře vědět, že chystá i další barvu a určitě by pro něj nebyl problém uvést jí při launchi spolu s ostatními odstíny. Takto je ale koupě nového iPhonu do jisté míry koupí zajíce v pytli, jelikož nevíte, zda odstín, který jste si při spuštění prodejů telefonu vybrali, nebude přeci jen horší než ten, který ukáže Apple za pár měsíců.

Dnes nejčtenější

.