Zavřít reklamu

Prakticky od vynálezu fotografie čas od času svět obletí snímky, které jsou nějakým způsobem šokující, fascinující a zajímavé. V nedávné době se tak stalo například s fotografií papeže Františka v moderní, sněhově bílé zimní bundě. Fotografie měla jeden jediný háček – navzdory tomu, jak realisticky působila, se absolutně nezakládala na skutečnosti.

Když se řekne „falešné fotky vytvořené umělou inteligencí“, většině lidí se s největší pravděpodobností vybaví zmíněná fotka papeže, známá také jako „Balenciaga pope“. Zhruba ve stejné době obletěly svět také snímky zatýkaného amerického exprezidenta Donalda Trumpa, které se rovněž nijak nezakládaly na skutečnosti. Donald Trump nebyl jediným leaderem, kterého si AI vzala na paškál – ve fotogalerii tohoto článku si můžete prohlédnout například francouzského prezidenta Emanuela Macrona, který v obleku kráčí ulicemi Francie, zmítanými občanskými nepokoji.

Některé snímky jsou vygenerovány opravdu věrohodně, a odhalení jejich nepravdivosti vám nějakou dobu zabere. Jiné, jako například portrét Brada Pitta v ulicích Paříže, byste rozpoznali možná již na druhý pohled, a to dokonce i tehdy, kdyby se na nich nezobrazovala série barevných čtverců, charakteristická pro fotky vygenerované za pomoci nástroje DALL-E.

Na první pohled falešná, ale fascinujícím způsobem realistická je fotografie Vladimira Putina s odlišnou barvou pleti, snímek Angely Merkel dovádějící v moři s Barackem Obamou a řada dalších. Stejně jako v případě odhalování nepravdivých zpráv platí i u AI generovaných obrázků to, že je zapotřebí zapojit zdravý rozum, kritické myšlení, a vše důkladně do detailu prozkoumat.

Dnes nejčtenější

.