Zavřít reklamu

Spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Jack Dorsey Twitteru opustil společnost v květnu 2022 uprostřed jednání s Elonem Muskem. Od té doby pracuje na Bluesky, tedy nové decentralizované sociální síti, která aspiruje na konkurenta Twitteru. Tento týden byla aplikace Bluesky oficiálně zpřístupněna v iOS App Store, ale má to háček.

I když si aplikaci může stáhnout kdokoli, uživatelé stále potřebují pozvánku, aby se k nové sociální síti mohli připojit. K vytvoření účtu je zapotřebí zvací kód, jak uvádí popis aplikace na webové stránce App Store. Oficiální stránky Bluesky neposkytují mnoho podrobností o sociální síti ani o její dostupnosti. V podstatě jediná věc, kterou mohou uživatelé udělat, je zadat svou e-mailovou adresu do pořadníku, aby dostali pozvánku. Ovšem díky webové stránce App Store máme nyní aspoň představu, jak Bluesky vypadá. Není velkým překvapením, že je zde značná podobnost s Twitterem.

Pod kapotou je Bluesky založen na protokolu AT (původně nazývaném ADX nebo Authenticated Transfer Protocol). Podobný decentralizovaný protokol ActivityPub pohání například Mastodon, další sociální síť, která je v některých ohledech docela podobná Twitteru.

Od doby, kdy Twitter získal Elon Musk, společnost svými svévolnými rozhodnutími rozčiluje některé uživatele i vývojáře. Twitter například zakázal klientům třetích stran používat své API, což zabilo aplikace jako Tweetbot a Twitterrific. Dalším nepopulárním krokem je prosazování placených funkcí prostřednictvím předplatného Twitter Blue.

S ohledem na to si v poslední době získávají více pozornosti další sociální sítě jako zmíněný Mastodon. Dokonce to vedlo vývojáře Tweetbota k vytvoření nového klienta pro Mastodon. Vypadá, že i Dorsey se chce svézt na vlně nespokojených uživatelů Twitteru, aby propagoval svou novou sociální síť. Zůstává nejasné, kdy přesně bude Bluesky zpřístupněn všem. Vydání aplikace na App Store ovšem naznačuje, že k tomu může dojít velmi brzy. Potenciál nových sociálních sítí je v současnosti poměrně velký, uvidíme tedy, jak se bude dařit Blusky.

Dnes nejčtenější

.