Zavřít reklamu

Letošek se do kroniky Applu zapíše minimálně v pasáži věnované procesorům zlatým písmem. Právě letos má totiž kalifornský gigant naplánovaný další mimořádně důležitý krok, který posune jeho produkty výkonnostně i z hlediska energetické náročnosti kupředu. Řeč je konkrétně o přechodu z nynějších 4nm čipů řady A a 4nm čipů řady M na 3nm. 

Asijský portál DigiTimes informoval před pár hodinami o tom, že se Applu podařilo s jeho vrchním dodavatelem čipů, tchajwanskou společností TSMC, dohodnout na 100% využití jejích výrobních závodů právě na nové 3nm čipy. S jejich výrobou začalo TSMC již loni v prosinci, avšak tehdy ještě ve velmi malé míře. Od startu výroby se nicméně daří výrobci pozvolna množství vyráběných kusů denně navyšovat, což nyní Apple dle všeho přimělo k tomu, aby se svým partnerem dohodl exkluzivitu pro výrobu tohoto typu čipů a tím si de facto zajistil, že na poli počítačů, smartphonů a tabletů bude schopen z hlediska výkonu udávat i nadále trendy a to právě díky skoku na menší výrobní proces srdcí pro své produkty. 

Velmi zjednodušeně se dá říci, že čím menší výrobní technologií jsou čipy vyrobeny, tím jsou výkonnější a energeticky účinnější, jelikož se na jejich plochu podaří napěchovat větší množství tranzistorů. Jen pro představu, přechod z nynějších 4nm čipů A16 Bionic na 3nm čipy A17 Bionic má přinést zhruba 35% snížení energetické náročnosti, přičemž výkon čipu zroste pravděpodobně v podobných hodnotách. V případě přechodu z 5nm na 3nm u čipů pro Macy a iPady pak bude skok samozřejmě ještě markantnější, což pocítí uživatelé zejména na jejich výdrži. Co se pak týče uvedení prvních produktů s 3nm čipy na trh, počítá se se druhou polovinou letoška. Jednat se má jak o iPhony 15 Pro, tak i o Macy Pro a potažmo MacBooky Air se základním M3. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.