Zavřít reklamu

Použitelnost vesmírného internetu Starlink, za kterým nestojí nikdo jiný než vizionář Elon Musk, dostává zásadní vylepšení. Starlink totiž na svém webu oficiálně oznámil novinku ve formě tarifu s názvem Global Roaming, který by měl jeho předplatitelům poskytnout dle slov společnosti „konektivitu po celém světě“ a to s nejvyšší možnou rychlostí. Háček je však v tom, že cena je vskutku vysoká. 

Starlink šlo do současnosti využívat de facto jen ve dvou režimech – konkrétně pak v režimu, kdy byl jeho hardware vázaný na přesnou adresu a tedy jste se odjinud než z ní nepřipojili, nebo režimu, kdy sice bylo možné se připojit i odjinud (například z obytných vozů a tak podobně), avšak s tím, že tato možnost byla jednak k dispozici jen v několika málo zemích a zároveň byla upozaďována za prvním režimem z hlediska rychlosti, latence a tak podobně, takže se do jisté míry jednalo spíš o jakousi „nouzovku“ než vyloženě využitelnou věc. S přibývajícími satelity a technologickými upgrady však nyní Starlink přichází s novinkou ve formě možnosti připojit se téměř odkudkoliv na světě a to dokonce pomocí základního hardwaru vycházejícího na 599 dolarů, v Česku pak na 11 000 Kč. Za samotnou službu se pak bude platit 200 dolarů měsíčně s tím, že česká cena zatím oznámena nebyla. V přepočtu by se měla nicméně pohybovat někde kolem 4400 Kč bez daně a dalších poplatků. 

Starlink tvrdí,, že nový tarif Global Roaming bude dosahovat maximálních možných rychlostí na daném území, čímž dosavadní mobilní připojení například pro výše zmíněné obytné vozy výrazně překoná. V současnosti by se tedy měli uživatelé mít možnost dostat až na zhruba 500 Mb/s, byť je jedním dechem třeba dodat, že samotný Starlink na svém webu upozorňuje na to, že rychlosti mohou v průběhu dne kolísat například s ohledem na počasí, polohu satelitů na oběžné dráze a tak podobně. Časem mají být nicméně veškeré neduhy potlačeny a rychlost navýšena – to vše díky většímu množství satelitů Starlink na obloze. O to zajímavější proto bude vývoj celého vesmírného internetu sledovat. Nejprve však bude bohatě stačit vidět, jak nyní představená novinka funguje v praxi. Na první recenze nicméně nebudeme čekat příliš dlouho, protože někteří klienti Starlinku již hlásí, že jim byla služba nabídnuta. Jiní však zase tvrdí, že je podpora Starlinku informovala o tom, že zatím ještě běží certifikační proces a službu jim v jejich zemi poskytnout nemohou. 

Dnes nejčtenější

.