Zavřít reklamu

Bezplatnému sdílení hesla k účtu od Netflixu již brzy odzvoní. Po relativně dlouhém testování nejrůznějších forem omezení totiž tento streamovací gigant svým akcionářům oficiálně oznámil, že v prvním čtvrtletí letošního roku je připraven poplatky za sdílení hesel zavést a tím tak nadobro skoncovat s porušováním pravidel služby, čímž přichází o velké peníze. Pokud tedy i vy s někým sdílíte heslo, připravte se na poplatky. 

Přestože se nám může zavedení poplatků za sdílení hesel pro osoby mimo domácnost zdát na první pohled nesmyslné, čísla Netflixu mluví za vše. Dle jeho zjištění totiž připadá na 222 milionů platících domácnosti dalších 100 milionů domácností, které obsah Netflixu sledují jen díky tomu, že mají přístup k placenému účtu. Tyto domácnosti přitom nesplňují podmínky Netflixu a tudíž de facto sledují jeho obsah nelegálně, kvůli čemuž přichází společnost o nemalé peníze. Řešením bude poplatek za sdílení hesla, který bude vyžadován na základě IP adres, ID zařízení a aktivity účtu. Jinými slovy, Netflix si dle všeho zprvu udělá obrázek o tom, kde je domovina uživatele a které je jeho hlavní zařízení, přičemž podle toho bude následně schopen „odchytit“ uživatele, kteří budou obsah z účtu uživatele ve velkém sledovat mimo jeho adresu. Slova „ve velkém“ jsou nicméně důležitá, jelikož se zdá, že po krku půjde Netflix alespoň zpočátku jen skutečně aktivním divákům. Pokud tedy s někým Netflix sdílíte a ten někdo na něj kouká sporadicky, či pokud na něj koukáte primárně domá a jednou za čas se na něj chcete mrknout třeba na chatě desítky kilometrů od vašeho bydliště ze zařízení, ze kterého jej standardně nesledujete, pravděpodobně nebude alespoň zprvu poplatek vyžadován. 

Otazníky v tuto chvíli visí i nad tím, jak vysoký poplatek vlastně bude. Při testování v Latinské Americe jej totiž Netflix nastavil zhruba na 3 dolary, avšak v USA má údajně počítat až s 6,99 dolary. V obou případech se nicméně o vyloženě zanedbatelnou částku nejedná, byť je víceméně jasné, že pod testované 3 dolary Netflix určitě nepůjde. Tak co, zůstanete mu věrní i přes zavedení podobné novinky? 

Dnes nejčtenější

.