Zavřít reklamu

Aktuálně nejlepší displeje, které jsou u Apple zařízení k dispozici, najdete u 14″ a 16″ MacBooku Pro, anebo u monitoru Pro Display XDR. Jedná se o Retina displeje s XDR, tedy s extrémním dynamickým rozsahem, a nabízí maximální jas až o hodnotě 1600 nitů. Slovo „maximální“ je v předchozí větě ale velmi důležité, jelikož na tuto hodnotu špičkové jasnosti se dostanete pouze při sledování vybraného HDR obsahu. Trvale dokáží výše zmíněná zařízení vyprodukovat jas o hodnotě 1000 nitů při sledování klasického HDR obsahu, případně jen 500 nitů při sledování naprosto obyčejného obsahu. To znamená, že ve většině případech je tedy jas nastaven na výrazně nižší hodnotu, než které dokáží tyto displeje dosáhnout.

Pokud byste si tedy chtěli užít maximální jas, museli byste k tomu využít buď přizpůsobený HDR obsah, anebo některé aplikace, které využívají grafické API Metal přímo od Applu. Při běžném používání, pokud nejste profesionální fotograf nebo kameraman, se na maximální jas prostě nedostanete, což může některé uživatele mrzet. Rozhodně se není čemu divit, jelikož klasičtí uživatelé tak prakticky využívají trojnásobně menší jas oproti tomu maximálnímu možnému. Dobrou zprávou ale je, že existuje možnost, pomocí které můžete jas vašeho 14″ nebo 16″ MacBooku či monitoru Pro Display XDR při běžném používání až zdvojnásobit, a to z 500 nitů rovnou až na 1000 nitů. Využít k tomu můžete aplikaci Vivid, o které už jsme před nějakou dobou na našem magazínu psali.

Možná se ptáte, z jakého důvodu o aplikaci Vivid píšeme znova. Jednak už je k dispozici v plné verzi, a jednak jsem si nedávno pořídil 14″ MacBook Pro a na tuto aplikaci jsem si při této příležitosti vzpomněl. Už tak jsem byl z displeje 14″ MacBooku Pro unešený, každopádně po instalaci a spuštění aplikace Vivid jsem se opravdu nestačil divit. Po první aktivaci se vám displej rozdělí na dvě půlky s tím, že na jedné je původní maximální jas a na druhé nový maximální jas, který odemknula aplikace. Pokud si Vivid zakoupíte, tak následně můžete tento nový maximální jas rozšířit na celou obrazovku. Rozdíl je rozhodně více než znatelný, a jakmile si na něj zvyknete, tak už nebudete chtít jinak. Chcete-li tedy odemknout potenciál displeje vašeho 14″ či 16″ MacBooku Pro nebo monitoru Pro Display XDR, rozhodně Vivid vyzkoušejte a případně zakupte, budete mile překvapeni.

Aplikaci Vivid můžete stáhnout zde

Dnes nejčtenější

.