Zavřít reklamu

Rok 2022 se pomalu blíží ke svému konci. Tradičně jsme se v něm dočkali hned několika nových jablečných zařízení, společně se zbrusu novými operačními systémy. Co se systémů týče, tak se z větší části skutečně velmi povedly a přišly s funkcemi a vychytávkami, po kterých jsme dlouho volali. Hned několika skvělých vylepšení jsme se letos dočkali také pro Mac a v tomto článku se společně podíváme na ty nejlepší z nich. Vrhněme se přímo na věc.

Společné ovládání

Apple představil Společné ovládání, potažmo Universal Control, již před relativně dlouhou dobou, konkrétně v rámci macOS Monterey a iPadOS 15. Bohužel trvalo relativně dlouho, než tuto funkci zmíněné systémy skutečně dostaly. Pomocí Společného ovládání lze velmi jednoduše ovládat Macy a iPady s využitím stejného příslušenství, a to bez nutnosti jakéhokoliv nastavování. Prakticky se tak iPad může chovat jako externí displej, se kterým ale můžete plně fungovat a navzájem mezi zařízeními například také přesouvat soubory. Společné ovládání lze využít buď bezdrátově, anebo drátově, a jedná se o velkou a propracovanou funkci, u které se čekání opravdu vyplatilo.

Universal Control

Fotoaparát v Kontinuitě

Jednou z hlavních novinek v macOS Ventura je rozhodně Fotoaparát v Kontinuitě. Zároveň se jedná o jednu z nejlepších funkcí, kterou si Mac letos vysloužil. Díky Fotoaparátu v Kontinuitě můžete jednoduše využít váš iPhone k tomu, aby se choval jako přední kamera vašeho Macu. To znamená, že svůj Mac v případě potřeby připojíte k iPhonu, a poté už lze jeho fotoaparát využít k přenosu o mnoho kvalitnějšího obrazu. U novějších modelů s ultra-širokoúhlým fotoaparátem lze navíc využít také funkci Pohled na stůl, kdy dokáže iPhone pomocí umělé inteligence zobrazit pohled na stůl přitom, když je pomocí držáku připevněn na horní hraně víka.

Aplikace Počasí

Pokud byste ve starších verzích macOS hledali nativní aplikaci Počasí, tak byste se nedohledali. Jediné, co bylo z hlediska počasí k dispozici, byl widget, který dokázal zobrazit základní informace. Pokud jste ale na Macu chtěli právoplatnou aplikaci pro počasí, tak bylo nutné sáhnout po nějaké od třetí strany. V macOS Ventura však Apple konečně přišel s nativní aplikací Počasí i pro Macy a je nutné zmínit, že vypadá a funguje opravdu skvěle. Perfektně vám vyobrazí veškeré potřebné informace, grafy a data, a to přehledně na velkém displeji Macu, což se rozhodně může hodit.

počasí macos 13 ventura

Zrušení odeslání ve Zprávách a Mailu

Čas od času se splete každý z nás. Určitě už se vám tedy někdy stalo, že jste omylem odeslali zprávu špatnému kontaktu, anebo že jste odeslali e-mail špatnému příjemci. Zatímco konkurenční aplikace pro chatování a správu e-mailů nabízí zrušení odeslání zprávy či e-mailu již opravdu dlouhou dobu, tak u nativních aplikací Zprávy a Mail jsme si museli počkat až do macOS Ventura. Pokud se vám tedy podaří odeslat zprávu špatnému kontaktu, tak na ni stačí klepnout pravým tlačítkem a zvolit Zrušit odeslání. V případě e-mailu pak máte na zrušení odeslání několik sekund – stačí vlevo dole klepnout na Zrušit odeslání.

Zrušení odeslání e-mailu:

mail macos monterey zruseni odeslani

Stage Manager

Velmi kontroverzní novinkou, která se dostala do macOS Ventura, je Stage Manager. Z osobní zkušenosti nejsem na Macu schopen Stage Manager využívat a přijde mi zde svým způsobem zbytečný. Je však k dispozici také pro iPady, kde mám naprosto odlišný názor a funguje zde skvěle. Ukázalo se však, že Stage Manager využívá mnoho uživatelů i na Macu a pochvalují si ho, takže se v tomto případě uživatelé dělí na dvě skupiny. I když tedy Stage Manager není mým šálkem kávy, tak rozhodně do tohoto článku s nejlepšími funkcemi pro Mac v letošním roce patří.

Dnes nejčtenější

.