Zavřít reklamu

V nejnovějším operačním systémů pro jablečné telefony v podobě iOS 16 jsme se dočkali jedné hlavní novinky, kterou je kompletně přepracovaná zamknutá obrazovka. Uživatelé si nově mohou zamknutých obrazovek vytvořit hned několik, a poté se mezi nimi přepínat s tím, že na ně mohou umisťovat widgety a měnit styl času. Co se týče času, tak u něj lze aktivovat tzv. Efekt hloubky, u kterého dojde k částečnému překrytí času objektem, který se nachází v popředí tapety. Někteří uživatelé si ale stěžují na to, že nejsou schopni Efekt hloubky aktivovat. V tomto článku se proto podíváme na 5 tipů, jak jej opravit a zprovoznit.

Splnění podmínek

Hned na začátek je důležité zmínit, že efekt hloubky není k dispozici pro všechny iPhony, na které lze nainstalovat iOS 16. Konkrétně jej můžete využít na iPhonu XS (XR) a novějším, takže pokud máte iPhone 8 (Plus) nebo X, tak máte jednoduše smůlu. To je zapříčiněno tím, že iPhone XS (XR) dostal jako vůbec první jablečný telefon čip A12 Bionic s Neural Enginem, který je na podobné funkce využíván. Máte-li starší iPhone, tak zkrátka budete muset sáhnout po novějším.

efekt hloubky čas ios 16

Aktualizace iOS

Jestliže máte podporovaný iPhone, ale i přesto vám efekt hloubky nefunguje, tak si zkontrolujte, že máte nainstalovanou poslední verzi iOS. V prvních verzích iOS 16 totiž efekt hloubky nefungoval úplně ideálně a v některých případech nešel vůbec aktivovat, s čímž jsem se osobně setkal i já. Aktualizaci iOS můžete jednoduše provést tak, že přejdete do Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru. Zde pak aktualizaci nechte vyhledat a případně ji stáhnete a nainstalujte.

Odstranění widgetů

Snažíte se efekt hloubky aktivovat na zamknuté obrazovce, na které máte umístěné jakékoliv widgety pod časem? Pokud jste si odpověděli kladně, tak byste měli vědět, že v tomto případě efekt hloubky využít nelze. Pokud byste tedy chtěli efekt hloubky na vaší zamknuté obrazovce aktivovat, tak se na ní nesmí nacházet žádné widgety. Těžko říct, z jakého důvodu se Apple pro takové řešení rozhodl, každopádně v současné době s tím nic moc nezmůžeme a budeme se muset přizpůsobit.

Přesunutí tapety

Když si při nastavování zamknuté obrazovky vyberete vlastní fotku, tak chvilku trvá, než dojde k její aplikaci. Apple totiž během této doby hledá ideální místo pro umístění tapety. V některých případech se ale tapeta neumístí úplně správně a nelze využít efekt hloubky. V takovém případě můžete tapetu dvěma prsty jednoduše uchopit a přesunout ji tak, aby byl efekt hloubky jednoduše viditelný. Pokud se vám takto podaří efekt hloubky zprovoznit, tak nezapomeňte veškeré úpravy potvrdit.

Využití jiné tapety

Nemáte na zamknuté obrazovce umístěné ani žádné widgety a nepomohlo vám ani přesunutí tapety? V tom případě je tady ještě jedna poslední možnost, která už na sto procent musí vyjít. Zkuste si vytvořit úplně novou zamknutou obrazovku a prvně na ní zkuste využít stejnou tapetu. Pokud zde efekt hloubky bude fungovat, nejspíše je nějakým způsobem zaseknutá původní zamknutá obrazovka. A v případě, že ani poté efekt hloubky nebude možné zapnout, tak zkuste využít úplně jinou tapetu. Jestliže zde bude efekt hloubky funkční, tak víte, že s vaší vybranou tapetou bohužel nastavit nejde.

Dnes nejčtenější

.