Zavřít reklamu

iMac se poslední aktualizace dočkal zhruba před rokem a půl, což už je relativně dlouhá doba. Ale i přesto, že se svým způsobem jedná o starší zařízení, tak se rozhodně nejedná o stroj, kterému byste se měli vyhýbat – ba naopak. Osobně bych ho přirovnal k MacBooku Air s čipem M1, který je ještě starší, ale stále nesmírně oblíbený a uživatelé jej upřednostňují i před novější generací. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 důvodů, proč je 24″ iMac s čipem M1 i nadále skvělým strojem nejen do domácnosti.

Skvělý design a displej

Když nový iMac vyšel, hodně jablíčkářů, ale i ostatních uživatelů, kritizovalo jeho design. Nejvíce vadily především bílé rámečky a tzv. „brada“ ve spodní části, ve které se nachází veškerý vnitřnosti. Nakonec se však ukázalo, že tato kritika byla ve většině případech pouze počáteční a postupně vymizela, podobně jako u výřezu novějších iPhonů. Bílé rámečky jsou ve skutečnosti pro běžné denní využívání v některých ohledech dokonce lepší, než ty černé. A velmi dobře je na tom i displej, který má 24″ a rozlišení 4.5K, společně podporou barevného gamutu P3 a maximální svítivostí 500 nitů.

Čip M1 stále dostačuje

Současný iMac disponuje čipem M1, tedy první generací čipů Apple Silicon v rodině M-series. Tento čip je například součástí Macu mini či MacBooku Air (první generace) a i přesto, že je aktuálně k dispozici již čip M2 nebo M1 Pro, Max a Ultra, tak pro běžné využívání čip M1 zkrátka a jednoduše i nadále dostačuje. Nejnovější čip M2 oproti M1 ve skutečnosti nijak zásadní vylepšení nepřináší. V základu pak nabízí iMac 8 jader CPU a 7 jader GPU, sáhnete-li ale po jakékoliv výkonnější konfiguraci, dostanete automaticky 8 jader GPU. Čip M1 poráží starší procesory Intel z Maců, které ve své době stály klidně přes 100 tisíc korun.

Malware

Kvalitní kamera a reproduktory

Dlouhou dobu využíval Apple u svých jablečných počítačů přední kameru o rozlišení 720p, za což byl právem kritizován. Aktuálně iMac však již nabízí přední kameru o rozlišení 1080p, která je o mnoho kvalitnější a ostřejší a navíc k tomu je i přímo napojena na ISP čipu M1, který se stará o vylepšení obrazu v reálném čase. Co se pak týče reproduktorů, tak těch je k dispozici celkově šest, podporují prostorové audio Dolby Atmos a nezapřou se ani ve vyšších hlasitostech. Naprosto v pořádku jsou také mikrofony, které nabízí studiovou kvalitu a perfektní přenos zvuku.

Nabízí vše, co potřebujete

Pokud se řadíte mezi obyčejné uživatele, tak současný iMac zkrátka nabízí vše, co potřebujete. Pořád se jedná o all-in-one řešení, takže k němu získáte také klávesnici (za příplatek s Touch ID), společně s myší nebo trackpadem. Díky tomu nemusíte po koupi Macu shánět ještě další příslušenství a utrácet za něj, což je rozhodně obrovská výhoda – žádný jiný jablečný počítač tohle v balení nenabízí. Kromě klávesnice a myši nebo trackpadu získáte prakticky také displej, kameru, reproduktory, mikrofony apod. Prostě vybalíte a hotovo, nic neřešíte.

unboxing 24" iMac 2021

Parádní poměr cena – výkon

Mnoho lidí si neuvědomuje, že vzhledem k tomu, co aktuální iMac nabízí, je skutečně levný. Jeho cena startuje na pouhých 37 990 Kč, za což dostanete všechno, co jsem vyjmenoval na předchozí stránce. Když si to porovnáte například s MacBookem, tak se opravdu jedná o výhodné řešení, tedy pokud si můžete dovolit upustit od přenositelnosti. Samozřejmě si můžete iMac nakonfigurovat tak, aby byl zhruba dvakrát dražší, každopádně úplně nejlepší poměr cena – výkon získáte právě u nejlevnějšího modelu. Rozhodně by se tak měl dostat do podvědomí více lidí, aby zjistili, že se jedná o skvělé zařízení.

první dojmy 24" imac 2021

Dnes nejčtenější

.