Zavřít reklamu

Siri je jablečná virtuální asistentka, bez které si mnoho z nás nedokáže představit fungovat. Není se čemu divit, jelikož Siri dokáže opravdu zjednodušit život, a to v mnohých případech. Ve srovnání s ostatními hlasovými asistenty však Siri spíše zaostává, Apple se ji každopádně neustále snaží vylepšovat a výjimkou v tomto případě není ani iPadOS 16. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 tipů pro Siri, a také diktování, z iPadOS 16, o kterých byste měli vědět.

Možnosti v aplikacích

Asistentka Siri vám dokáže pomoci nejen v nativních aplikacích, ale i v těch od třetích stran. Problém je ale v tom, že uživatelé často neví, co všechno mohou po Siri v konkrétní aplikaci požadovat. V novém iPadOS 16 už se ale můžete Siri přímo zeptat, co vlastně dokáže. Stačí, abyste kdekoliv v systému řekli příkaz „Hey Siri, what can I do with [aplikace]“, případně v samotné aplikaci proneste příkaz „Hey Siri, what can I do here“. Následně už se vám zobrazí příkazy, které můžete využít.

Více offline příkazů

Abyste mohli Siri využít na sto procent, tak musíte být připojeni k internetu, a to buď skrze Wi-Fi, anebo mobilní data. Donedávna dokonce Siri bez internetu nefungovala vůbec. Nedávno však přišlo vylepšení, díky kterému se Siri naučila některé základní úkony provádět i offline. Dobrou zprávou je, že seznam těchto offline úkonů a příkazů se neustále rozšiřuje a v novém iPadOS 16 tak můžete Siri v režimu offline využít mimo jiné k ovládání domácnosti, odesílání intercomu a hlasových zpráv apod.

siri ipados 16

Pozastavení Siri

Siri aktuálně bohužel stále není k dispozici v českém jazyce. Většina uživatelů s ní tak komunikuje anglicky, popřípadě jakýmkoliv jiným podporovaným jazykem, který ovládají. Pokud se však řadíte mezi začátečníky a angličtinou či jiným jazykem se teprve učíte mluvit, tak by se vám mohla hodit funkce Pozastavení Siri. Pomocí ní lze totiž nastavit dobu pozastavení Siri po vyslovení požadavku. To znamená, že jakmile požadavek vyslovíte, tak Siri nezačne ihned mluvit a počká, až se budete soustředit. Pro aktivaci stačí přejít do Nastavení → Zpřístupnění → Siri, kde v kategorii Čas pozastavení Siri nastavte požadovanou volbu.

Ukončení hovoru

Na iPadu můžete bez problémů také vést hovory, a to buď skrze FaceTime, anebo klidně i ty klasické při předání z iPhonu. Pokud chcete hovor ukončit, tak stačí, abyste klasickým způsobem stisknuli červené tlačítko zavěšení, anebo tlačítko pro odemknutí/zamknutí. V novém iPadOS 16 si však můžete aktivovat funkci, pomocí které lze hovor ukončit také s využitím Siri, a to vyslovením příkazu „Hey Siri, hang up.“. Tuto funkci lze aktivovat v Nastavení → Siri a hledání → Ukončování hovorů, kde přepínačem aktivujte Ukončování hovorů.

Diktování

Mnohých vylepšení jsme se v iPadOS 16 dočkali také v rámci diktování… tedy ne my, ale především uživatelé ze Spojených států amerických. Konkrétně k nám se totiž většina hlavních funkcí nedostala, což je nesmírná škoda, jelikož diktování dokáže v zahraničí například přidávat automatickou interpunkci či nahrazovat text emoji. U nás jsou v diktování novinky prakticky jen dvě – jedna se týká ukončení probíhajícího diktování, které nově provedete klepnutím na ikonu mikrofonu s křížkem u kurzoru, druhá pak přesunu tlačítka diktování ve Zprávách, které se nově nachází v pravé části textového pole pro zprávu.

Dnes nejčtenější

.