Zavřít reklamu

Pokud vás štve sledování vaší aktivity technologickými společnostmi, máme pro vás špatnou zprávu. Apple v tomto směru totiž není dle všeho tak úplně jiný, byť se tak poměrně zdařile tváří. Sám totiž své uživatele alespoň podle zjištění bezpečnostních expertů vystupujících na Twitteru pod přezdívkou „Mysk“ v App Store sleduje a to poměrně intenzivně. Proč tomu tak je nicméně není tak úplně jasné. 

Vývojářům se podařilo zjistit při hlubšího pohledu na funkčnost App Store to, že tento obchod s aplikacemi shromažďuje o uživatelích podrobnosti v čele s informacemi o tom, kam klikli a tak podobně, přičemž vše odesílá v reálném čase společnosti Apple. Toto sledování má probíhat konkrétně od května 2021, kdy vyšel iOS 14.6 – tedy pouhý měsíc poté, co v iOS 14.5 dorazila funkce App Tracking Trancparency, která má uživatelům lépe ukázat, jaké aplikace je sledují. 

Apple tuto vlastnost App Store doposud nikdy oficiálně nevysvětlit a je proto velkou neznámou, k čemu jsou vlastně určeny. K cílení reklam dle chování uživatelů se totiž Apple neuchyluje a jediná jeho reklamní aktivita je ve výsledku nabízení relevantních aplikací v rámci vyhledávání, tedy nepočítáme-li nové sloty pro reklamy umístěné přímo ve sliderech Dnes a tak podobně. Určitým vysvětlením tohoto shromažďování dat může být nicméně například to, že Apple právě kvůli novým slotům pro inzerované aplikace nabízí vývojářům větší množství dat o jednotlivých pozicích a tak podobně. Nechme se však překvapit, zda se nakonec s vysvětlením nevytasí samotný Apple. 

Dnes nejčtenější

.