Zavřít reklamu

Zatímco ještě před zhruba třemi lety to s Macy vypadalo poměrně bledě, jelikož jejich prodeje strmě klesaly, nyní zažívají zřejmě i díky procesorům Apple Silicon velký boom. Ten sice leckdo přisuzoval zejména pandemii koronaviru a tedy tomu, že zvýšené prodeje způsobuje odliv lidí na home office, nyní se však ukazuje, že tomu tak úplně nebylo. Pandemie koronaviru je totiž již (snad) víceméně za námi a prodeje Maců a zejména pak MacBooků strmě rostou. 

Ačkoliv Apple při nedávném oznamování finančních výsledků neprozradil, kolik Maců v uplynulých třech měsících prodal, ze zveřejněných dat víme, že mu vygenerovaly tržby ve výši 11,5 miliard dolarů, což představuje 25% meziroční nárůst. Přímo na prodané kusy se nyní zaměřili analytici ze Strategy Analatyics, který nejprve zanalyzovali trh s notebooky. Z jejich průzkumu vyplynulo, že Apple v uplynulém čtvrtletí prodal na 8,1 milionů notebooků, což je o 26 % více než tomu bylo ve stejném čtvrtletí loni. Veškerá jeho konkurence si přitom meziročně pohoršila, i díky čemuž je Apple v současnosti čtvrtým největším prodejcem notebooků na světě hned za Lenovem, HP a Dell. 

Jaké stroje se Applu dařily prodávat nejlépe sice analytici neprozradili, nicméně vzhledem k cenám těchto strojů je víceméně jasné, že krály prodejů byly stejně jako v minulosti MacBooky Air s čipy M1 a M2 doplněné o 13“ MacBooky Pro M2. Naopak od 14“ a 16“ modelů nemá příliš smysl očekávat velkou prodejnost, jelikož jsou jejich ceny poměrně astronomické a tudíž nejsou rozhodně pro každého. To však Applu evidentně vadit nemusí. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.