Zavřít reklamu

V pondělí vydaný iOS 16.1 nepřináší na iPhony jen několik líbivých novinek, ale taktéž důležité opravy závažných bezpečnostních chyb. Vyplývá to alespoň z poznámek pro vývojáře, které Apple zveřejnil před pár hodinami na vývojářském webu a ve kterých o celé situaci relativně podrobně informuje. 

Apple hovoří ve své zprávě na vývojářském webu konkrétně o tom, že iOS 16.1 opravil hned dvě kritické bezpečnostní chyby umožňující aplikaci mimo jiné spouštět libovolný kód s právy jádra systému, což ve výsledku neznamená nic jiného než de facto nekontrolovatelný přístup aplikace napříč systémem. Co je však ještě více zarážející, je to, že chyba byla dle slov Applu aktivně využívána hackery – jedná se tedy o zero-day zranitelnost, které jsou relativně vzácné. Díky programu na hledání chyb se totiž Applu daří naprostá většina chyb opravovat ještě dříve, než jsou hackery využívány k páchání škod, tedy alespoň podle jeho informací. Ostatně, skvělým důkazem může být v tomto směru fakt, že se jedná teprve o osmou či devátou zero-day chybu, kterou musel Apple v letošním roce řešit. 

Kromě kritických chyb obsahovaly předešlé verze iOS 16 i celou řadu menší problémů, které představovaly taktéž za určitých podmínek bezpečnostní riziko. Jejich zneužití sice dosud neproběhlo, nicméně vzhledem k tomu, že na ně Apple aktualizací de facto upozornil, se nyní jejich závažnost paradoxně zvyšuje. Přesně z tohoto důvodu je tak klíčové si iOS 16.1 nainstalovat co možná nejdříve, abyste se riziku hackerských útoků vyhnuli. Pravdou sice je, že se jedná o riziko velmi malé, nicméně už jen to, že tu je, není v žádném případě pozitivní.  

Apple produkty (nejen) ve slevách lze zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.