Zavřít reklamu

Pokud stejně jako já milujete funkci digitálního klíče od auta, díky které v podstatě nepotřebujete fyzický klíč, pak vás iOS 16.1 potěší ještě víc. Kromě toho, že můžete do svého auta nastoupit a nastartovat bez klíčků, což se čas od času hodí například když jste v garáži a zapomenete si klíče, tak má digitální klíč ještě jednu funkci, kterou s oblibou využívám. Můžete totiž klíček sdílet, což je perfektní například v situacích, kdy využíváte Pick-up servis pro umytí vašeho vozu, kdy si ráno někdo vůz vyzvedne a večer vám jej doveze čistý do garáže. Abyste doposud mohli takovému člověku sdílet váš digitální klíč, musel používat iMessage.

Nově díky iOS 16.1 však digitální klíč funguje v podstatě jako soubor, který můžete sdílet přes WhatsApp, Messenger nebo klidně AirDrop. Stačí, že má uživatel také iOS 16.1 a můžete mu klíč nově posílat tak, jak jste zvyklí s ním běžně komunikovat. Pokud se stane, že pošlete klíček například na iMac, pak se uživateli objeví hláška o tom, že musí použít kompatibilní zařízení.

Bohužel však ani iOS 16.1 nepřináší zpět funkce, které zmizely s příchodem iOS 16. Klíče tak stále není možné omezit časově a musíte je ručně odebrat uživateli. V iOS 15 přitom bylo možné určit přesný čas, dokdy je klíč aktivní a poté již byl uživateli takříkajíc k ničemu, což bylo ideální pro wallet služby nebo pick-up servis. Uvidíme, zda se opětovného navrácení této funkce ještě někdy dočkáme.

Dnes nejčtenější

.