Zavřít reklamu

Včera Apple v odpoledních hodinách představil trojici zbrusu nových produktů. Konkrétně je řeč o nové generaci 11″ a 12.9″ iPadu Pro, již desáté generaci klasického iPadu a třetí generaci Apple TV 4K. Kalifornský gigant těmto novým produktům nevěnoval klasickou konferenci, ale představil je pouze skrze tiskovou zprávu, takže se nejedná o nic průlomového. Každopádně, několika novinek jsme se přece jenom na nových generací zmíněných produktů dočkali. V tomto článku se společně podíváme na 5 zajímavostí i novém iPadu Pro, o kterých jste možná nevěděli.

Nový kabel v balení

Apple v posledních letech čím dál tím více z balení svých produktů odebírá všemožné příslušenství. Dobrou zprávou každopádně je, že v balení iPadu Pro i nadále najdeme jak 20W adaptér, tak i kabel, a to dokonce jeho vylepšenou verzi. Zatímco u předchozí generace byl v balení klasický USB-C – USB-C kabel, tak u nové generace najdete pletený USB-C – USB-C kabel – přesně ten, který se nachází například v balení MacBooku Air či 14″ a 16″ MacBooku Pro.

balení ipad pro 2022

Označení na zadní straně

V případě, že jste někdy drželi v ruce iPad Pro a otočili ho zády směrem k vám, tak jste si ve spodní části mohli všimnout textu iPad. Neznalý uživatel by si tak mohl myslet, že se jedná o naprosto obyčejný iPad, což samozřejmě ve skutečnosti není pravda. Aby se tedy tomuto zamezilo, a aby bylo všeobecně jednodušší iPad Pro rozeznat, tak na zadní straně nové generace již nenajdete text iPad, ale právě iPad Pro. Jedná se o malou změnu, ale svým způsobem důležitou.

označení ipad pro na zádech 2022

Stejný displej i fotosoustava…

Jak už jsem zmínil v úvodu – Apple trojici nových produktů nevěnoval klasickou konferenci, ale představil je pouze v rámci tiskové zprávy, a to toho důvodu, jelikož nepřichází s bůhvíjak obrovskými novinkami. Z hardwarového hlediska je tak stejných opravdu mnoho věcí, například displej i fotosoustava. V případě 12.9″ iPadu Pro je tedy z hlediska displeje řeč o Liquid Retina XDR s mini-LED podsvícením, rozlišením 2732 × 2048 při 264 pixelech na palec a maximálním jasem až 1600 nitů, menší 11″ iPad Pro pak nabízí Liquid Retina displej s LED podsvícením, rozlišením 2388 × 1668 při 264 pixelech na palec a maximálním jasem až 600 nitů. Z hlediska fotosoustavy je k dispozici 12 MP širokoúhlý fotoaparát a 10 MP ultra­širokoúhlý fotoaparát se clonovými čísly f/1.8, respektive f/2.4.

…i přesto přichází s novinkami

Na předchozí stránce jste se mohli dozvědět o tom, že displej i fotosoustava je z hardwarového hlediska zcela stejná, jako u předchozí generace. I přesto jsme se však několika novinek. Displej například nově podporuje funkci Podržení Apple Pencilu nad displejem, díky čemuž přesně vidíte místo, které se jablečná tužka dotkne displeje. Co se pak týče fotosoustavy, tak nový iPad Pro podporuje pořizování ProRes videa v rozlišení až 4K při 30 FPS (1080p při 30 FPS u modelu s kapacitou 128 GB) a Smart HDR 4. To je každopádně možné využitím čipu M2, který nabízí engine pro kódování a dekódování ProRes formátu.

Podržení Apple Pencilu nad displejem

Výkonnější čip M2

Jak jistě víte, tak čip M2 je aktuálně k dispozici již v MacBooku Air či 13″ MacBooku Pro. U obou těchto jablečných počítačů si můžete zvolit, zdali chcete verzi s 8 jádry GPU, anebo výkonnější verzi s 10 jádry GPU. Co se však týče nového iPadu Pro, tak u toho vám Apple nijak na výběr nedá a je automatický osazený výkonnější verzí čipu M2, která tedy nabízí 8 jader CPU (4 jádra úsporná a 4 jádra výkonná), 10 jader GPU a 16 jader Neural Engine. Co se týče operační paměti, tak u 128 GB, 256 GB a 512 GB verze je k dispozici 8 GB, u větší 1 TB a 2 TB varianty pak automaticky 16 GB.

Apple-iPad-Pro-Stage-Manager-external-displayApple-iPad-Pro-desktop-class-apps-221018

Dnes nejčtenější

.