Zavřít reklamu

Přestože přestal Apple přibalovat nabíječky do balení iPhonů již před několika lety, některé země se stále s tímto nařízením nesrovnaly. Jednou z nich je i Brazílie, která nyní nařídila Applu zaplatit další poměrně tučnou pokutu za to, že tímto rozhodnutím napáchal sociální škody v zemi. 

Brazilské zákony hovoří jednoznačně. Ke každé elektronice je třeba dodávat nabíječku a pokud tak výrobce nečiní, jedná protiprávně, přestože se ohání ekologií či čímkoliv podobným. Absencí nabíječky v balení totiž nutí daná společnost uživatele k jejímu nákupu, čímž se na něm obohacuje a ekologickou stopu tím logicky nesnižuje. Apple se sice snaží s brazilskými úřady dlouhodobě jednat o výjimce, evidentně se mu to však stále nedaří. Nejnovější pokuta, kterou musí v zemi zaplatit, aby v ní mohl i nadále bez problému prodávat své produkty, totiž činí nemalých 19 milionů dolarů. Pro Apple se sice jedná na první pohled o drobné, na druhou stranu je však třeba říci, že se jedná již o několikátou pokutu a je tedy naprosto jasné, že se mu jí platit určitě chtít nebude. Dokud se však brazilské úřady nerozhodnou jinak, jedinou možností, jak v zemi i nadále podnikat, bude pokuty platit. V opačném případě by se totiž vystavoval riziku zákazu prodeje, což vzhledem k velké kupní síle Brazílie rozhodně nechce. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.