Zavřít reklamu

Zamčená obrazovka v operačním systému iOS 16 je bezpochyby výraznou a po mnoha stránkách pozitivní novinkou. Na uzamčenou obrazovku si v iOS 16 můžete přidat například nejrůznější widgety, máte ještě více možností, co se týče přizpůsobení tapety, a můžete si dokonce vytvořit hned několik verzí zamčené obrazovky. Možná jste si ale také všimli, že zamčená obrazovka v iOS 16 postrádá některé prvky, které jsme znali z předchozích verzí.

Tmavý režim

Tapety pro iOS 16 nejsou jen statické obrázky – mohou být i dynamické, Live Photos a někdy i animované. Pokud jste operační systém iOS 16 na vašem iPhonu prozkoumali po upgradu opravdu důkladně, určitě jste si všimli, že přechod telefonu do tmavého režimu nemá prakticky žádný vliv na vzhled vaší tapety. V nastavení nebylo v době psaní tohoto článku možné ani najít možnost přizpůsobení vlastní fotografie celosystémovému tmavému režimu.Také základní tapety v iOS 16 postrádají své verze pro tmavý režim. Je ale možné, že zrovna tento detail společnost Apple vyladí v některé z příštích verzí operačního systému iOS 16.

Live Photos

Vzpomínáte si ještě na onu WWDC, na které Apple se vší slávou představil Live Photos? Od té doby již několik let uběhlo, a Live Photos se pro nás staly naprostou samozřejmostí. Proto řadu uživatelů po uprgradu na iOS 16 nepříjemně překvapila absence podpory této funkce. V iOS 16 už není možné nastavit si živé fotografie jako tapetu a nechat je animovat – zobrazí se pouze statický obrázek. V tomto případě se ale jedná o poměrně pochopitelný krok. Dlouhý stisk zamčené obrazovky, který v předchozích verzích operačního systému iOS sloužil k rozpohybování živé fotky na tapetě, je nyní jedním z kroků, vedoucích k úpravě vzhledu zamčené obrazovky.

Více výchozích tapet

Na závěr našeho souhrnu zmíníme asi nejméně palčivý problém, související se změnami na zamčené obrazovce iPhonů s iOS 16, a tím je relativní nedostatek výchozích tapet, přičmež živé tapety zmizely z nabídky úplně. Uživatelům tak nezbývá nic jiného, než si vystačit s vlastními fotografiemi, případně si tapety najít na internetu. Milovníkům nostalgie ale Apple tento mírný nedostatek nahradil tím, že jim dal k dispozici legendární „rybičkovou“ tapetu, známou z prvního iPhonu.

Dnes nejčtenější

.