Zavřít reklamu

Kromě toho, že před několika týdny vydal Apple nový iOS 16 pro veřejnost, tak po jeho boku došlo také k vydání watchOS 9 pro jablečné hodinky. Jak už to tak bývá, tak nejvíce pozornosti na sebe strhl právě iOS 16 – ve skutečnosti se ale není čemu divit, jelikož novinek je zde opravdu mnoho. Co se pak týče watchOS 9, tak i zde se můžeme těšit z několika nových funkcí a možností, jejich počet je však samozřejmě nižší. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 nejzajímavějších z nich.

Přepracování zobrazování notifikací

Jednou z velkých změn ve watchOS 9 je rozhodně přepracování zobrazování notifikací. Co se týče příchodu notifikací při zhasnutém displeji, tak se nic nezměnilo, avšak pokud zrovna Apple Watch používáte, tak už nedojde k tomu, že by se upozornění zobrazilo přes celý displej a vyrušilo vás tak od toho, co zrovna děláte. Namísto toho se zobrazí pouze náhled notifikace v horní části obrazovky, stejně jako na iPhonu. Mimo to pak dostala upozornění pár dalších malých designových změn.

Vylepšení Docku

Pokud chcete na vašich Apple Watch rychle zobrazit seznam oblíbených či naposledy otevřených aplikací, tak stačí stisknout boční tlačítko, čímž se otevře Dock. V novém watchOS 9 každopádně došlo k malému přepracování toho, jak se aplikace v Docku zobrazují. Zatímco ve starších verzích watchOS se vám zobrazil pouze jednoduchý seznam, tak ve watchOS 9 se zobrazují aplikace včetně náhledu, což může přijít vhod.

dock watchos 9

Připomínky léků

Patříte mezi jedince, kteří musí brát každý den nějaké léky, popřípadě užíváte vitamíny? Jestliže ano, tak se vám dost možná stává, že buď na užití zapomenete, anebo v případě, že musíte brát více všemožných léků, tak nemáte pořádný systém. Dobrou zprávou je, že v novém watchOS 9, a potažmo také v iOS 16, přibyla do Zdraví sekce Léky. Zde si můžete přidat veškeré léky, které užíváte, nastavit jim vlastnosti a zvolit si, kdy je máte užívat. Apple Watch i iPhone vás pak na užití léků může upozornit s tím, že poté můžete zaznamenat užití, abyste měli ve všem pořádek. Přehled léků si pak můžete zobrazit přímo na Apple Watch v aplikaci Léky.

Ovládání z iPhonu

Displej jablečných hodinek je opravdu malý a některé operace se na něm neprovádí úplně ideálně. Dost možná jste si tedy už někdy řekli, že by bylo fajn, kdybychom mohli Apple Watch ovládat z displeje iPhonu. Dobrou zprávou je, že ve watchOS 9 a iOS 16 tato funkce přibyla, byť jen pro Apple Watch Series 6 a novější. Pro spuštění zrcadlení obrazovky jablečných hodinek na iPhone stačí přejít do Nastavení → Zpřístupnění → Zrcadlení Apple Watch, kde přepínačem funkci aktivujte, a poté vyčkejte na spojení hodinek.

Vylepšení cvičení

Apple se ve watchOS 9 mimo jiné výrazně zaměřil také na vylepšení aplikace Cvičení, která dokáže především při měření chůze a běhu zobrazit o mnoho více různých informací a dat. Konkrétně si nově uživatelé mohou nechat zobrazit třeba kroužky aktivity, výkon, převýšení, počet kroků, průměrnou délku jednoho kroku, dobu kontaktu se zemí, vertikální oscilaci, aktuální tepovou zónu apod. Nechybí nově ani možnost automatického přepnutí mezi cvičeními – Apple Watch dokáží u běhu, plavání a jízdy na kole rozpoznat, že jste změnili cvičení a automaticky ho přepne, takže se nemusíte o nic starat. Z hlediska plavání pak přichází například měření skóre SWOLF a další. Všem novým funkcím ze Cvičení v iOS 16 se budeme věnovat ve zvláštním článku.

Dnes nejčtenější

.