Zavřít reklamu

Společnost Apple je v současné době vnímána jako jedna z nejúspěšnějších a nejsilnějších značek na poli technologií. V její historii ale i přesto najdete poměrně dost neúspěchů, nezdarů a nepříliš šťastných rozhodnutí. Pojďme se nyní společně podívat na některé z nejvýraznějších přešlapů Applu i na to, jak se s nimi firma nakonec vyrovnala.

Odchod Steva Jobse

Steve Jobs byl nepochybně výraznou osobností, která měla na úspěch Applu nezanedbatelný vliv. I přesto se ale firma po určitý čas musela obejít bez něj. Stalo se tak v polovině 80. let minulého století, kvůli problémům s vysokými výrobními náklady a narůstajícímu napětí mezi vedením firmy musel Jobs Apple opustit. Ačkoli se Apple po Jobsově odchodu ještě chvíli držel, situace se rychle zvrtla v katastrofu. V polovině 90. let byla řada produktů Apple předražená a mnohé se neujaly podle očekávání. Tyto neúspěšné produkty stály společnost téměř miliardu dolarů ročně. Nakonec Apple v roce 1996 odkoupil NeXT i se samotným Jobsem, a návrat zpět na výsluní mohl postupně započít.

MobileMe

Služba MobileMe byla původně spuštěna v roce 2000 pod názvem iTools, který vydržel do roku 2002. Do roku 2008 byla služba známá jako .Mac a poté fungovala cobyl MobileMe až do roku 2011. Nakonec byla nahrazena iCloudem tak, jak jej známe v současnosti. Služba MobileMe umožňovala uživatelům ukládat kontakty, dokumenty, kalendáře, fotografie, videa a e-maily na dálku a přistupovat ke všemu na zařízeních Apple (a v systému Windows prostřednictvím prohlížeče), a to vše za 99 dolarů ročně. Hned při spuštění však docházelo k občasným výpadkům služeb, a mnohým uživatelům se nelíbila ani cena. Z (ne)fungování MobileMe neměl příliš velkou radost ani Steve Jobs. Legenda praví, že poté, co hodinu křičel na odpovědný tým, nechal vyhodit šéfa divize MobileMe a nahradil jej Eddym Cuem. Služba MobileMe přežívala až do poloviny roku 2012, kdy ji Apple úplně zrušil. iCloud, nástupce služby MobileMe, byl spuštěn v říjnu 2011. Přestože iCloud není dokonalý, oproti MobileMe znamenal obrovské zlepšení.

Apple Maps v iOS 6

Když se řekne „přešlap Applu“, mnohým se vybaví neblaze proslulé Apple Maps v iOS 6, ze kterých si někteří vydrželi dělat legraci dodnes. Původní iPhone byl vybaven Mapami od Googlu. V roce 2012 však Apple vydal operační systém iOS 6, ve kterém byly Google Maps nahrazeny prvními nativními Mapami od Googlu. Pravda je taková, že do vypršení smlouvy Googleu s Applem na výchozí mapové podklady zbýval ještě nějaký čas, ale Google nebyl ochoten přidat turn-by-turn navigaci pro iPhone, kterou Apple chtěl mít. Řešením Applu tedy bylo dát Googlu sbohem a přijít s vlastními nativními Mapami, ty měly ale k dokonalosti daleko. Potýkaly se s problémy s nepřesnostmi, chybným zobrazením i tragicky špatnou navigací, a Apple za ně oprávněně sklidil tak velkou kritiku, že se musel veřejně oficiálně omluvit.

Motýlí klávesnice u MacBooků

Poslední z přešlapů Applu, na který dnes zavzpomínáme, je jen pár let starý. Jedná se nezapomenutelné motýlí klávesnice MacBooků. To, co mělo v roce 2015 představovat revoluci v oblasti klávesnic pro jablečné laptopy, se nakonec ukázalo být obrovským fiaskem. Důvodem, proč Apple vyměnil nůžkové mechanismy klávesnic svých MacBooků za motýlkové, byla snaha o tenčí klávesnici pro tenčí MacBooky. Motýlkové klávesy byly jednodílné a připomínaly motýlí křídla – po stisknutí se jejich strany stlačily směrem dolů do tvaru písmene V nebo U. Motýlí mechanismus měl být podle Applu stabilnější díky rovnoměrnému rozložení tlaku, vyvinutého prsty uživatele. Motýlí klávesnice ale bohužel skýtaly také větší prostor pro hromadění nečistot. Všechny nečistoty, které se shromáždily v motýlkovém spínači, nakonec mechanismus zanesly, což vedlo k nesčetným problémům. Klávesy se zasekávaly, opakovaly znaky nebo prostě nefungovaly vůbec. Po odchodu Jonyho Ivea v roce 2019 Apple vydal nové modely MacBooků s klávesnicí, která se vrátila k nůžkovému spínacímu mechanismu z roku 2012.

Dnes nejčtenější

.