Zavřít reklamu

Pokud chcete, aby vám MacBook vydržel co nejdéle, tak je nutné, abyste se o něj náležitě starali. Mnoho uživatelů má z tohoto tvrzení legraci a říkají, že se přece jedná o stroj, který má sloužit nám, a nikoliv my jemu. To je samozřejmě pravda, ale na druhou stranu jsou stanovená určitá pravidla a doporučení, která prostě a jednoduše dodržovat musíme, tedy pokud se po roku používání nechceme s jablečným počítačem rozloučit. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 způsobů, kvůli kterým zaručeně dřív nebo později zničíte váš MacBook.

Vystavování nadměrnému teplu

Počítače od Applu mají stanovenou optimální teplotu, a to konkrétně od 10 do 30 °C. Zařízení vám samozřejmě bude fungovat i mimo tohle rozmezí, už je ale nutné počítat s tím, že se mu to nemusí líbit a může dojít k nějakému problému. Pokud budete MacBook pravidelně vystavovat nadměrnému teplu, tak to jako první „schytá“ baterie. Ta začne rychle ztrácet své vlastnosti, což způsobí zhoršení její kondice, takže nevydrží tak dlouho jako kdysi. V horším a extrémním případě může dokonce dojít k tomu, že se baterie nafoukne a vznítí. Kromě toho teplo nesvědčí ani ostatním komponentům, a pokud pracujete ve vysokých teplotách, počítejte s všeobecným přehříváním a možným vypínáním.

Využívání v prašném prostředí

MacBook je přenosný počítač, takže se očekává, že jej budeme přenášet na různá místa. Je ale důležité, abyste jej provozovali v místech, kde se ve vzduchu nenachází nadměrné množství částeček prachu či jiného nepořádku. Pokud v takovém prostředí budete MacBook nadměrně využívat, tak hrozí, že se do útrob skrze ventilační otvory tyto nečistoty nasají a usadí se zde, což je z dlouhodobého hlediska problém. Někteří uživatelé však jednoduše nemají na výběr. Pokud se mezi ně řadíte, určitě sáhněte po MacBooku Air M1 nebo M2 – tyto stroje totiž nedisponují aktivním chlazením v podobě ventilátoru, takže do útrob nebudou nečistoty nasávány.

MacBook Air M1 koupíte zde
MacBook Air M2 koupíte zde

Nesprávné čištění

Svůj MacBook byste nejen z hygienických důvodů měli pravidelně čistit. Stačí se jen zamyslet nad tím, čeho všeho se během dne dotknete, z čehož jednoduše vyplývá, že vaše klávesnice nebude nejčistějším místem na planetě. Mac je však nutné čistit správně, především jeho displej. Ten byste konkrétně měli čistit kvalitním hadříkem s mikrovlákny, popřípadě úplně ideálně originálním Apple hadříkem, a to ve spojení s vodou. Co se pak týče klávesnice a těla, tak i v tomto případě můžete použít hadřík namočený ve vodě, zároveň se nebojte použít také desinfekci. Nikdy však přípravky nenanášejte přímo na povrch, tj. například na klávesnici, ale na hadřík.

Apple hadřík koupíte zde

Zpocené ruce

Mnoho z nás musí na Macu pracovat i v létě ve vysokých teplotách. V takových podmínkách se člověk samozřejmě potí, a to mimo jiné na rukou. Někteří lidé mají dokonce to štěstí, že se potí nadprůměrně a tedy i v měsících, kdy není bůhvíjaké horko. I když by se na první dobrou mohlo zdát, že je to banální věc, tak ve skutečnosti zpocené ruce vašemu MacBooku opravdu škodí, a to hlavně z hlediska designu. Pokud svůj Mac vlastníte již několik let a vidíte na levé a pravé straně od trackpadu vybledlé fleky, popřípadě stopy na klávesách, tak právě tohle způsobují zpocené ruce. Povrch MacBooků je anodizovaný a agresivní pot dokáže tuto speciální vrstvu zničit, což pak vede ke zmíněným problémům. Je tedy třeba ruce udržovat čisté.

macbook air fleky zpocené ruce
Zdroj: makeuseof.com

Využívání levných nabíječek

Chcete-li zajistit, že baterie vašeho Macu bude rychle ztrácet své vlastnosti, tak používejte neoriginální a levné nabíječky, včetně kabelů. Ke každému MacBooku získáte v balení originální nabíjecí adaptér a kabel, který byste měli využívat ve všech případech, a pokud se s počítačem přemisťujete, berte originální soustavu k nabíjení s sebou, popřípadě si pořiďte druhou. Samozřejmě jsou originální nabíječky dražší, každopádně se jedná o oprávněnou investici, která zaručí, že baterie vydrží delší dobu, a že nedojde k poškození hardwaru, což je zcela zásadní.

Originální Apple nabíječky k MacBooku koupíte zde

Dnes nejčtenější

.