Zavřít reklamu

Součástí nedávno představených operačních systémů je opravdu nespočet novinek a tradičně se největší počet z nich nachází právě v iOS 16. Na našem magazínu se od vydání prvních beta verzí novým systémům věnujeme a ukazujeme si veškeré novinky, které jsou k dispozici – to je potvrzuje fakt, že nových funkcí a možností je k dispozici opravdu nespočet, vzhledem k tomu, že první bety vyšly před více než dvěma měsíci. V tomto článku se společně podíváme na 5 nových funkcí ze Zpřístupnění v iOS 16, které by se vám mohly hodit.

Ovládání Apple Watch a dalších zařízení

Součástí iOS 16 je nově funkce, pomocí které můžete z displeje vašeho iPhonu ovládat vaše Apple Watch, společně s ostatními produkty, tj. například iPad apod. Co se týče ovládání Apple Watch, tak se vám přímo na obrazovce iPhonu objeví displej Apple Watch s tím, že ho můžete takto vzdáleně i ovládat. U ovládání ostatních zařízení jsou pak k dispozici některé rychlé akce, například přesun domů, ovládání hudby apod. Pro využití těchto funkcí přejděte do Nastavení → Zpřístupnění, kde v kategorii Mobilita a motorika přejděte do Zrcadlení Apple Watch, respektive Ovládat zařízení v blízkosti. Ovládání hodinek je k dispozici od Series 6.

Pozastavení Siri

Patříte mezi jedince, kteří chtějí využívat Siri, ale s vaší angličtinou (či jiným podporovaným jazykem) jste stále u začátků? Pokud jste si odpověděli kladně, tak byste mohli uvítat novou možnost, díky které si můžete nastavit pozastavení Siri po vyslovení požadavku. To znamená, že po vyslovení vašeho požadavku nebude Siri okamžitě mluvit, ale chvíli počká, takže se budete moci soustředit. Tuto možnost lze nastavit v Nastavení → Zpřístupnění → Siri v kategorii Čas pozastavení Siri.

Poplachy pro rozpoznávání zvuku

Apple se snaží, aby jeho produkty a systémy mohl využívat opravdu každý, včetně jedinců, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodnění. Pro neslyšící je součástí iOS již nějakou dobu funkce, která dokáže rozpoznávat všemožné zvuky, a poté o nich uživatele informovat. V iOS 16 se však tito uživatelé už nemusí spoléhat jen na předpřipravené rozpoznání zvuků, ale dokonce si mohou nahrát vlastní poplach, který pak může být rozpoznán. Stačí přejít do Nastavení → Zpřístupnění → Rozpoznávání zvuku, kde funkci aktivujte. Pak přejděte do Zvuky a klepněte na Vlastní poplach či níže Vlastní spotřebič nebo zvonek.

Přednastavení v Lupě

Součástí iOS je již delší dobu aplikace Lupa, která je však svým způsobem skrytá – prvně ji můžete otevřít pouze skrze knihovnu aplikací či Spotlight s tím, že následně si její ikonu můžete přesunout na domovskou obrazovku. Pokud Lupu využíváte, tak zajisté víte, že si v ní můžete nastavit různé předvolby, například filtry, kontrast, jas a další. Jestliže si takto Lupu přizpůsobujete, potěší vás nová funkce z iOS 16, díky které si tato přednastavení můžete uložit do jakýchsi profilů (aktivit). Pro uložení profilu si Lupu nastavte podle potřeby, a pak vlevo dole klepněte na ikonu ozubeného kola → Uložit jako novou aktivitu. Pak si zvolte název a klepněte na Hotovo. Skrze tohle menu je pak možné jednotlivé profily přepínat.

Přidání audiogramu do Zdraví

Postupem našeho života se náš slucí mění, což znamená, že každý můžeme různé zvuky slyšet tak trochu jinak. Asi největší vliv na změnu sluchu má stáří, za výrazně zhoršeným sluchem pak stojí například dlouhodobá práce v extrémně hlučném prostředí. Dobrou zprávou však je, že to můžete řešit, a to prostřednictvím audiogramu, pomocí kterého může iOS vydávané zvuky upravit tak, abyste je slyšeli – postup najdete zde. V iOS 16 pak nově přibyla možnost pro nahrávání audiogramů do Zdraví, abyste věděli, jak se postupem času váš sluch mění. Pro nahrání přejděte do Zdraví, kde v Prohlížení otevřete Sluch, poté klepněte na Audiogram a nakonec na Přidat data vpravo nahoře.

Dnes nejčtenější

.