Zavřít reklamu

Jak vyčistit mikrofon iPhone by měl vědět každý jeho uživatel. Primárně by měli být ve střehu takoví uživatelé, kteří využívají svůj jablečný telefon v místech, kde se hodně práší, popřípadě kde se zpracovává nějaký materiál. Právě u těchto uživatelů je zanesení mikrofonu o mnoho pravděpodobnější. To ale neznamená, že se tento problém netýká obyčejných uživatelů – zde zase může dojít k zanesení mikrofonu strkáním do kapsy, popřípadě nošením v kabelce. Hlavní mikrofon, který je zanášen nejčastěji, se nachází ve spodní části těla a sdílí otvory s reproduktory. Jak tedy můžete tyto otvory pro mikrofon (a reproduktory) vyčistit?

Čemu se rozhodně vyhnout

Ještě předtím, než se vrhneme do samotných tipů pro čištění, tak je nutné se zaměřit na způsoby, kterým byste se rozhodně měli vyhnout. Na internetu totiž najdete mnoho různých technik, většina z nich ale může způsobit poškození mikrofonu nebo reproduktoru. Rozhodně tedy k čištění nepoužívejte špendlík, jehlu, párátko či jakékoliv podobné ostré předměty. Těmi totiž špínu zatlačíte ještě dál dovnitř a nikoliv ven. Navíc k tomu, využitím ostrých předmětu byste zcela jistě poškodili ochrannou síťku – buď byste ji jednoduše rozevřeli, anebo by došlo k protlačení dovnitř, jelikož drží jen pomocí lepidla. Tím pak může dojít k poškození mikrofonu či reproduktoru. Rozhodně nevyužívejte ani vodu, a to i přesto, že jsou jablečné telefony voděodolné.

iPhone 11 reproduktory

Pomozte si světlem

Abyste váš mikrofon vyčistili co možná nejlépe, tak je nutné, abyste si připravili pořádné světlo. Klasické stropní světlo vám prakticky zcela jistě dostačovat nebude. Pomoci si tedy můžete buď lampičkou, anebo v mém případě využívám LED svítilnu druhého iPhonu, která je dostatečně silná a ve svých mezích také kompaktní. Ideální v tomto případě je, aby vám pomohla druhá osoba a svítila, pokud to ale není možné, tak si zkuste svítilnu buď někam položit, anebo si vždy posviťte, poté vyčistěte, a tak neustále dokola.

led dioda iphone 11 pro

Kartáček nebo čistící nástroje

Co se týče ideálních základních čistících nástrojů, tak většina z nás je má doma. Konkrétně můžete k čištění použít jemný kartáček na zuby, popřípadě jakýkoliv podobný nástroj s jemnými štětinkami, například pro odstranění prachu či nečistot ze špatně přístupných míst. Pokud byste ale chtěli své čistící nástroje povýšit na profesionální úroveň, tak si můžete přímo pořídit speciální štětečky, které jsou určené pro čištění dírek pro mikrofon a reproduktory a dalších nepřístupných míst. Pořídíte je na prakticky jakémkoliv čínském tržišti v sadě, která vyjde na pár desítek korun. Pokud se pro ně rozodnete, tak je samozřejmě po každém čištění nezapomeňte vyčistit.

Isopropylalkohol

Jedinou tekutinou, kterou můžete při čistění mikrofonu a reproduktorů čistit, je isopropylalkohol (IPA). Jedná se o speciální tekutinu, kterou je možné využít k čištění elektrických zařízení a součástek, jelikož se během několika sekund kompletně vypaří. Takzvanou IPU koupíte ve většině případech v půllitrovém či litrovém balení. Doporučuji si k samotné IPĚ pořídit ještě malou lahvičku, se kterou se vám bude lépe pracovat, společně se stříkačkou, díky které se tak dostanete i do těch nejmenších míst. Každopádně, při čištění mikrofonu a reproduktorů nevlívejte IPU přímo do samotných otvorů, ale lehce ní namočte kartáček či nástroj, který budete k čištění používat. IPA se nesmí dostat to útrob zařízení ani do samotného mikrofonu, a proto používejte jen minimální množství, jinak riskujete zničení!

Mikrovláknová utěrka

Na konec, jakmile budete mít samotné otvory vyčištěné, tak je samozřejmě nutné očistit také okolí, jelikož zde může zůstávat zachycená špína. K tomu byste v každém případě měli využít jemnou, mikrovláknovou utěrku, popřípadě přímo samotný hadřík od Applu. Nedoporučuje se využívání nějaké klasické a tvrdé utěrky, jelikož může dojít k tomu, že rám telefonu poškrábete, a to buď samotným hadříkem, anebo právě rozetřením nečistot. Zároveň riskujete, že se v otvorech zachytí vlákna nekvalitního hadříku, což rozhodně nechcete.

Čistící Apple hadřík můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.