Zavřít reklamu

Apple představil nový MacBook Air na letošní vývojářské konferenci. V současné době už si tento stroj můžete i koupit, a pokud sledujete náš magazín, tak jistě víte o tom, že jeden MacBook Air máme k dispozici i v redakci. Jsem přesvědčen o tom, že je nový Air s čipem M2 opravdu parádním strojem (viz článek níže), za více než týden používání jsem však přišel na několik negativních stránek, které by mohly určitým způsobem ovlivnit váš výběr jablečného počítače. Pojďme se společně na těchto 5 věcí, které se Applu u nového Airu úplně nepovedly, podívat.

MacBook Air M2 koupíte zde

Externí monitory

Mezi jedno z největších omezení předchozí generace Maců s čipy M1 je rozhodně možnost připojení pouze jednoho externího monitoru. Většině uživatelům tohle nejspíše dostačovat bude, ale stroje s M1 využívají i náročnější lidé, kteří by chtěli monitory využít například dva – výkon čipu v tomto případě rozhodně nehraje roli. Proto jsme očekávali, že Apple naše prosby vyslyší a přijde u Maců s M2 s podporou alespoň dvou externích monitorů. Bohužel jsme se ale nedočkali a nový Air, potažmo stroje s M2, stále nezvládnou více než jeden externí monitor.

Klávesnice

I když se o tom Apple prakticky žádným způsobem nezmínil, tak s největší pravděpodobností lehce u nového Airu přepracoval klávesnici. Samozřejmě víme o tom, že došlo ke zvětšení první řady kláves. Kromě toho mají ale klávesy také o něco menší zdvih. Pokud vedle sebe vyloženě nemáte MacBook Air s M1 a M2, nejspíše to nepoznáte, ale při okamžité změně klávesnice to je jednoduše poznat. Menší zdvih musel Apple nasadit nejspíše kvůli tomu, že v místech klávesnice je Air M2 o něco užší, než původní generace s M1, takže by zde nejspíše nevlezly veškeré potřebné komponenty.

Reproduktory a mikrofony

Apple u nového Airu M2 slíbil kvalitní reproduktory. Když se ale podíváte na levou a pravou stranu klávesnice nového Airu, tak zjistíte, že odsud kompletně zmizelo děrování, skrze které mohl zvuk krásně procházet. Už jen tohle svým způsobem napovídá, že zvuk Airu M2 nemůže být oproti předchozí generaci lepší – a ona to skutečně je pravda. Zvuk z nového Airu totiž prochází otvorem v zadní části těla za klávesnicí, kde se zvuk odrazí od displeje směrem k uživateli. Vzhledem k tomuto řešení ale Apple odvedl dobrou práci, jelikož je zvuk pořád kvalitní, rozhodně ale není lepší jako u předchozího Airu. Konkrétně je zvuk o něco plošší a zkrátka jde poznat, že se odráží. Navíc k tomu mi přijde, že tak nějak postrádá nějakou formu prostorových vlastností.

macbook air m2 reproduktory

Přehřívání

V tomto článku, kde se věnujeme negativům nového Airu, samozřejmě nesmí chybět odstavec o přehřívání. Kompletně jsme se tomuto tématu věnovali v samostatném článku, viz níže, ale pokud jste si tento článek rozkliknuli, jelikož se chystáte si Air M2 pořídit, tak byste o přehřívání rozhodně měli vědět. Bohužel Apple u nového Airu prakticky kompletně odstranil jakékoliv prvky pasivního chlazení – u předchozího Airu se o chlazení staral alespoň relativně velký kus kovu. Větráček se samozřejmě v šasi i nadále nenachází, což má na druhou stranu pozitivní vliv na výdrž zařízení. Teploty při dlouhodobé zátěži atakují cca 105 °C, na druhou stranu se ale nejedná o stroj pro profesionály a nadměrnou zátěž. Rozhodně se ale nejedná o bůhvíjaký problém, pouze je s vyššími teplotami nutné počítat.

SSD

A posledním problémem, který je snad největší a vzniklo kolem něj opravdu mnoho povyku, je rychlost SSD. Pokud si totiž pořídíte nový MacBook Air M2 v základní variantě s SSD o kapacitě 256 GB, tak musíte počítat s tím, že oproti předchozí generaci budou rychlosti cca poloviční. To je způsobeno tím, že Apple u tohoto modelu využil namísto dvou paměťových čipů o kapacitě 128 GB jediný čip o kapacitě 256 GB, čímž samozřejmě rychlosti klesly. V tomto případě tedy doporučuji pořídit alespoň variantu s 512 GB SSD, a to nejen kvůli rychlosti, ale také vzhledem k budoucnosti a neustále se zvyšující náročnosti na kapacitu úložiště. Vyhnete se tak zbytečnému pořizování externího SSD.

Dnes nejčtenější

.