Zavřít reklamu

Na konci minulého týdne začal Apple oficiálně prodávat nový MacBook Air M2. Ihned v pátek jsme vám samozřejmě přinesli unboxing, společně s prvními dojmy o tomto stroji. Novinek nabízí nový Air opravdu mnoho a mezi jednu z nich rozhodně patří výřez v horní části obrazovky. Stejně jako v případě iPhonu X či nových MacBooků Pro se jedná o velmi kontroverzní část tohoto zařízení a lidé se v tomto případě dělí na dva tábory. Jednomu táboru se výřez líbí, druhému zase ne. V tomto článku se každopádně podíváme na 5 důvodů, proč má vlastně MacBook Air M2 výřez.

Nový MacBook Air M2 můžete koupit zde

Rozšíření pracovní plochy

Všechny novější MacBooky měly doposud poměr stran displeje 16:10 a uživatelé jsou na tento poměr jednoduše zvyklí. Je ale nutné se zamyslet nad tím, že při práci na Macu často horní část displeje zakrývá horní lišta, kvůli čemuž se tak pracovní plocha zmenšuje – a to nezmiňujeme Dock ve spodní části obrazovky. To znamená, že reálná pracovní plocha může být o velký kus zmenšená. O nového MacBooku Air se však uživatelé s tak velkým zmenšením pracovní plochy nepotýkají. Horní lišta se totiž nachází nalevo a napravo od výřezu, kde prakticky nezabírá žádné místo na tradiční pracovní ploše. Pokud byste totiž změřili poměr stran kromě prostoru vedle horního výřezu, tak dostanete kompletní poměr 16:10, který slouží celý jako pracovní plocha.

Průstřel či jiný tvar by nebyl ideální

Pro Apple je výřez prostě a jednoduše ikonický. Je pravdou, že se ve zmíněném výřezu nachází pouze přední kamera a LED dioda indikující případnou aktivitu, takže by rozhodně bylo možné namísto tak velkého výřezu nasadit pouze průstřel či výřez menší, potažmo užší. Pokud by se ale Apple vydal touto cestou, tak by se nejednalo o ikonický design. Kalifornský gigant svým výřezem způsobil relativně velký poprask u iPhonu X, kdy se na něj svalila lavina kritiky. Ve skutečnosti se však stal výřez nedílnou součástí designu Applu, a tak je zcela logické, že výřezem disponují i nové MacBooky. S užším výřezem či průstřelem by navíc dle mého názoru nevypadal nový Air tak dobře.

MacBook Air M2 unboxing

Poznáte ho na první pohled

Jak už jsem nakousl na předchozí stránce, tak se výřez stal pro produkty Apple zcela ikonickým. A když je něco ikonické, tak ve většině případech ihned víte, o co se jedná. V tomto případě tedy platí, že když na přenosném počítači (a potažmo stále i na chytrém telefonu) uvidíte výřez, tak automaticky víte, že se jedná o MacBook. I z hlediska marketingu je pro Apple využití výřezu zcela ideální, jelikož jeho stroje poznáte i na dálku, bez jakéhokoliv zaváhání. Navíc k tomu, je pravděpodobné, že s podobným výřezem jiní výrobci přenosných počítačů nepřijdou, jelikož by jej tak úplně neměli jak využít. V macOS se totiž nahoře nachází horní lišta, zatímco ve Windows nikoliv.

Příprava pro možné Face ID

Mnoho uživatelů si stěžuje hlavně na to, že výřez pro přední kameru a LED diodu je zbytečně velký, a že by dotyčným nevadil, kdyby se v něm skrývalo Face ID. Prakticky nikdo z nás neví, co má Apple do budoucích let v plánu, takže je dost možné, že se zanedlouho nasazení Face ID u MacBooků opravdu dočkáme. Prozatím se však spekuluje o tom, že Apple není schopen potřebné součásti Face ID zmenšit tak moc, aby se vlezly do velmi úzkého víka, takže to možná bude ještě několik let vývoje trvat. Navíc k tomu, pro Apple by určitě nebylo ideální, kdyby nyní přišel s malým výřezem či průstřelem a následně by kvůli Face ID musel výřez zvětšovat. To raději Apple rovnou nasadí větší výřez a následně přijde s inovací v podobě Face ID, bez nutnosti zvětšování.

Odstranění označení modelu

Posledním důvodem, proč se Apple rozhodl přijít s výřezem, je opět z důvodu jednoduchého poznání. Kalifornský gigant totiž z novějších MacBooků kompletně odstranit označení, které se doposud nacházelo na spodní části rámečku okolo displeje. Bez výřezu by tak z přední strany mohlo být těžké poznat, že se jedná o MacBook. Právě díky výřezu je identifikace velmi jednoduchá, protože jak už jsme si řekli, výřez je jednoduše ikonický a MacBook díky něho poznáte na první dobrou.

Dnes nejčtenější

.