Zavřít reklamu

Před několika týdny Apple představil zbrusu nové operační systémy, které jsou aktuálně k dispozici v rámci beta verzí pro všechny vývojáře a testery. Konkrétně jsme se dočkali iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9 s tím, že nejvíce novinek je tradičně v novém iOS, rozhodně jich ale mnoho najdeme i v dalších systémech. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 nových funkcí ve Zprávách z macOS 13 Ventura, na které se můžete těšit.

Odstranění odeslané zprávy

Mezi jednu z hlavních funkcí v macOS 13 patří bezesporu možnost odstranění odeslané zprávy. Určitě už se vám někdy stalo, že jste nějakou zprávu odeslali špatnému kontaktu – tak toho už se v nových systémech bát nemusíte. Na smazání odeslané zprávy mají uživatelé konkrétně 15 minut s tím, že zatím tato funkce funguje jen v nejnovějších systémech. V konverzaci s uživatelem, který využívá starší generaci systémů, tak k odstranění nedojde. Pro odstranění stačí na zprávu klepnout pravým a zvolit Zrušit odeslání.

Úprava odeslané zprávy

Kromě toho, že můžete v macOS 13 a dalších nových systémech zprávy jednoduše odstraňovat, tak je můžete také upravovat, a to opět do 15 minut od odeslání. Platí, že pokud takto zprávu upravíte, tak už nepůjde vidět její původní znění, avšak zobrazí se u ní text Upraveno. I v tomto případě, stejně jako u smazání, platí, že lze úpravu zprávy využít jen na systémech nové generace. Pro úpravu zprávy na ni klepněte pravým tlačítkem, vyberte možnost Upravit, poté proveďte konkrétní změny a stiskněte modré tlačítko s fajfkou.

Označení konverzace jako nepřečtené

Dost možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy vám přišla nějaká zprávy a vy jste ji omylem vyzvedli, čímž došlo k označení toho, že je přečtená. Občas ale na řešení zpráv jednoduše nemáte čas, a pokud zprávu rozkliknete, tak se k ní jednoduše málokdy vrátíte, jelikož na ni zapomenete. Nově však můžete konverzace v macOS 13 a dalších nových systémech opětovně označit jako nepřečtené. Stačí, abyste na konverzaci klepnuli pravým tlačítkem, a poté zvolili Označit jako nepřečtené.

zpráva macos 13 ventura

Filtry zpráv

S příchodem vylepšené aplikace Zprávy přichází v macOS 13 a dalších nových systémech také možnost pro filtrování zpráv. Konkrétně je možné zprávy filtrovat do kategorií Všechny zprávy, Známí odesilatelé, Neznámí odesilatelé a Nepřečtené zprávy. Pokud byste se chtěli do jedné z těchto kategorií přesunout, tak stačí, abyste v aplikaci Zprávy klepnuli v horní liště na záložku Zobrazení, kde už si konkrétní filtr klepnutím vyberte.

zpráva macos 13 ventura

Nedávno smazané zprávy

Stalo se vám někdy, že jste omylem ve Zprávách smazali nějakou zprávu, anebo rovnou celou konverzaci? Pokud jste si na tuto otázku odpověděli kladně, tak jistě víte, že doposud neexistuje žádná možnost pro obnovení. Smazání je tedy prostě a jednoduše konečné, bez možnosti obnovy. V macOS 13 a dalších nových systémech je však nově ve Zprávách k dispozici sekce Nedávno smazané, kde se veškeré smazané zprávy na 30 dní uloží s možností obnovení – stejně jako v aplikaci Fotky. Pro přejití do sekce Nedávno smazané stačí, abyste ve Zprávách klepnuli v horní liště na Zobrazení, a poté na sekci Nedávno smazané. Zde už všechny smazané zprávy najdete s tím, že je můžete také jednoduše obnovit.

Dnes nejčtenější

.