Zavřít reklamu

Apple si velmi zakládá na ochraně soukromí a bezpečnosti svých uživatelů. Z toho důvodu neustále přichází s novými možnostmi a funkcemi, díky kterým se uživatelé jablečných zařízení a jejich systémů mohou cítit o mnoho bezpečněji. Nově bezpečnostní funkce pro ochranu soukromí jsou pak k dispozici i v rámci nových systémů iOS a iPadOS 16 či macOS 13 Ventura. V tomto článku se společně podíváme na 5 nových bezpečnostních v macOS 13 Ventura.

Rychlejší bezpečnostní aktualizace

Když se v rámci jablečného systému objeví nějaká bezpečnostní chyba, tak se ji Apple snaží co nejrychleji opravit. Vždy však kvůli opravě musel vydávat plné aktualizace operačních systémů, což samozřejmě nebylo ideální. V nových systémech, včetně macOS 13 Ventura, tak přichází nová funkce, díky které se budou bezpečnostní aktualizace instalovat automaticky, bez nutnosti provedení aktualizace kompletního macOS. Díky tomu se uživatelé mohou cítit ještě bezpečněji. Pro aktivaci této funkce přejděte do  → Nastavení systému… → Obecné → Aktualizace softwaru, kde klepněte na Volby…aktivujte Instalovat systémové soubory a bezpečnostní aktualizace.

Zamknutí poznámek pomocí Touch ID

Nativní aplikace Poznámky je skvělá a spoléhá se na ni spoustu uživatelů napříč všemi jablečnými zařízeními. Pokud jste zde však chtěli zamknout nějakou poznámku, tak bylo nutné, abyste si vytvořili separátní heslo, které jste pak využívali k odemčení. V macOS 13 došlo ke sloučení administrátorského hesla a hesla k poznámkám, navíc k tomu je možné poznámky jednoduše odemykat pomocí Touch ID. Pro zamknutí poznámky ji stačí otevřít, a poté vpravo nahoře klepnout na ikonu zámku, a poté na Zamknout poznámku. Při prvním zamknutí bude nutné projít průvodcem sloučení hesel.

Lepší vytváření bezpečných hesel

Chcete-li být v moderním světě v bezpečí, tak je nutné, abyste na webech využívali silná a neopakující se hesla. Pamatovat si samozřejmě složitá hesla ze všech stránek je nereálné, pomoci vám s tím však dokáže Klíčenka. Ta hesla nejen bezpečně skladuje, ale dokonce vám dokáže při vytváření nového účtu také vygenerovat bezpečné heslo. Při vytváření nového účtu v macOS 13 Ventura mají uživatelé při nastavování hesla k dispozici několik nových voleb, pomocí kterých se heslo vytvoří, viz obrázek níže.

macos 13 hesla vyplnovani

Zamknutí alba Skryté pomocí Touch ID

Asi každý z nás má ve Fotkách nějaký obsah, který by neměl nikdy vidět nikdo jiný, než vy. Takové fotky či videa si můžete přesunout do alba Skryté, doposud však i tohle album bylo volně přístupné každému, kdo se dostane do vašeho iPhonu. V macOS 13 Ventura a iOS a iPadOS 16 tak Apple přišel s novou funkcí, díky které je možné tohle zmíněné album zamknout. Na Macu k odemknutí můžete využít Touch ID. Funkce je aktivní ve výchozím nastavení, pro kontrolu stačí klepnout v horní liště na Fotky → Nastavení… → Obecné, kde dole aktivujte Use Touch ID or password.

Upozornění před připojením příslušenství

K Macu můžete libovolně připojit prakticky jakékoliv příslušenství, a to prostřednictvím USB-C konektorů, které se nachází na všech novějších jablečných počítačích. Svým způsobem však tohle může způsobovat bezpečnostní obavy, takže Apple v macOS 13 Ventura přispěchal s novou funkcí, kdy je nutné při prvním připojení konkrétní příslušenství v systému povolit. Po připojení se zobrazí dialogové okno s informací o novém připojeném příslušenství, kde už jen stačí zvolit, zdali chcete přístup povolit nebo zakázat.

macos 13 usb-c prislusentsvi upozorneni

Dnes nejčtenější

.