Zavřít reklamu

Od představení nových operačních systémů od Applu aktuálně uběhly již téměř tři týdny a minulý týden kalifornský gigant dokonce vydal druhé beta verze iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Novinek je v těchto systémech k dispozici opravdu požehnaně, což jen potvrzuje fakt, že se jim věnujeme již tři týdny v kuse. Největší pozornost jsme samozřejmě věnovali hlavně iOS 16, plno skvělých funkcí je ale k dispozici i v dalších systémech. A v tomto článku se podíváme na 6 nových funkcí z iPadOS 16, kterých už se nemůžeme dočkat.

Podpora externích monitorů

Apple se neustále snaží zákazníkům tlačit do hlavy myšlenku toho, že lze iPad využívat jako desktop. I když se k tomu postupně možná blížíme, aktuálně to pořád není tak úplně možné. V rámci iPadOS 16 jsme se však dočkali dalšího vylepšení, které určitě mnoho uživatelů ocení. Jedná se o podporu externích monitorů, a to dokonce až v rozlišení 6K, což je vzhledem k velikosti iPadu rozhodně pozoruhodné. Nebude samozřejmě chybět možnost přesouvání aplikací mezi displejem a monitorem, najednou pak uživatelé budou schopni mít otevřených až osm aplikací. Každopádně se jedná o náročnou záležitost, a tak tuto funkci budou schopni využít pouze uživatelů iPadů s čipem M1.

iPadOS 16

Freeform

Na vývojářské konferenci WWDC22 se Apple poněkud dlouhou dobu věnoval nové aplikaci Freeform, na které však prozatím stále pracuje. A nejspíše ještě nějakou dobu bude – podle dostupných informací se jí dočkáme letos, ale později. Pokud se ptáte, k čemu bude Freeform sloužit, tak si ji můžete představit jakožto nekonečnou tabuli, na které budou schopni spolupracovat všichni pozvaní uživatelé. Na tuto tabuli budou moci psát různé poznámky, vkládat odkazy a obrázky, kreslit, přidávat PDF dokumenty a mnoho dalšího. Za mě se jedná o naprosto parádní novinku, která zjednoduší fungování mnohým uživatelům.

Stage Manager

Uživatelé si dlouhodobě stěžují na to, jakým způsobem zvládají iPady multitasking. Samozřejmě jej jablečné tablety umí již delší dobu a svým způsobem dostačuje, každopádně rozhodně by se určité rozšíření funkčnosti hodilo. V rámci iPadOS 16 tak přichází Stage Manager, což je nejspíše nejočekávanější funkce z nového systému. Díky Stage Manageru budou uživatelé schopni mít otevřených hned několik aplikací, které se zobrazí na levé straně displeje. Uprostřed se nachází samotná otevřená aplikace s tím, že přichází také podpora oken, tudíž bude možné mít otevřeno více oken aplikací najednou. Stage Manager tak kompletně změní to, jakým způsobem uživatelé na iPadech pracují. Nutno ale zmínit, že tato funkce je k dispozici jen na iPadech s M1.

Spolupráce

V rámci nativních aplikací od Applu můžete jednoduše spolupracovat s prakticky kýmkoliv, kdo taktéž vlastní zařízení od Applu – využít můžete třeba Poznámky, Připomínky, Soubory a další aplikace. Nový iPadOS 16 každopádně posouvá spolupráce na ještě další úroveň. Uživatelé tak budou schopni o mnoho lépe společně pracovat na stejném projektu, posunou se také možnosti interakcí. Jednotlivým uživatelům budete moci ukázat vaše výtvory a postup s tím, že ostatní uživatelé budou moci přidávat různé poznámky apod. Tyto funkce budou k dispozici v aplikacích Safari, Soubory, Keynote, Numbers, Pages, Poznámky a Připomínky. K tomuto seznamu by se měly později přidat i aplikace třetích stran.

spolupráce ipados 16

Referenční režim

Další novou funkcí, která přibude v iPadOS 16, je Referenční režim. Ten bude prozatím k dispozici jen pro 12.9″ iPad Pro s čipem M1, který nabízí Liquid Retina XDR displej. Díky Referenčnímu režimu uvidí uživatelé zmíněného iPadu u určitého projektu vždy přesné barvy, takže nebude docházet k různým problémům s barvami, které mohou vzniknout při přenášení a zobrazování projektů. Navíc k tomu bude Referenční režim fungovat i v rámci funkce Boční obrazovky, takže bude možné 12.9″ iPad Pro využít jakožto sekundární displej se správnými barvami.

Dnes nejčtenější

.