Zavřít reklamu

Cesta do Chorvatska 2022 – tak přesně tuto akci na letošní léto plánuje mnoho Čechů. A není se čemu divit, jelikož jsme se v posledních dvou letech museli podřizovat pandemii koronaviru, která vycestování neumožňovala, anebo výrazně ztěžovala tak, že si mnoho jedinců jednoduše netrouflo. Chystáte-li se tedy do Chorvatska letos i vy, tak nezapomeňte na to, že existují aplikace, které vám celou cestu dokáží výrazně usnadnit. Žijeme v moderní době, takže papírové mapy můžete nechat doma a stres taky.

Google Maps

Důležité je, abyste se do vysněného Chorvatska vůbec měli jak dostat. Pomůžou vám s tím samozřejmě navigační a mapové aplikace, které jsou v dnešní době již opravdu velmi pokročilé a stojí za to. Mezi špičku rozhodně patří Google Maps, které vás dokáží informovat o různých situacích na trase. Nutno navíc zmínit, že Google Maps mají největší databázi bodů zájmu, takže případně po cestě jednoduše najdete čerpací stanice, restaurace, zajímavá místa a mnoho dalšího. Google Maps tedy rozhodně nesmí chybět.

Aplikaci Google Maps stáhnete zde

Waze

Na předchozí stránce jsem sice již jednu navigační aplikaci zmínil, vždy je každopádně lepší mít ještě jednu v záloze. A z osobní zkušenosti si myslím, že by to měl být právě Waze. Ten vás dokáže informovat o situacích na trase rychleji než jakákoliv jiná aplikace, jelikož zde uživatelé tvoří jakousi sociální síť a navzájem se na situace upozorňují v reálném čase. Vzhledem k tomu, že Waze patří pod Google Maps, tak se nemusíte obávat o kvalitu navigace apod. Vše funguje naprosto parádně a rozhodně budete taktéž spokojeni, a to včetně databáze bodů zájmů.

Aplikaci Waze stáhnete zde

Croatia Traffic Info – HAK

Jestliže vyrážíte na dovolenou do Chorvatska, tak by vám v iPhonu rozhodně neměla chybět aplikace Croatia Traffic Info, taktéž známá pod zkratkou HAK. Součástí této aplikace je totiž vše, co můžete při cestování Chorvatskem potřebovat. Konkrétně můžeme zmínit čísla na asistenční služby, kontakty na záchranné složky, informace o cenách paliv a nejbližších benzínkách či webkamery z dálnic. Aplikace Croatia Traffic Info je opravdu vydařená a kromě navigačních aplikací se rozhodně jedná o must-have, o čemž svědčí také skvělé hodnocení v App Store.

Aplikaci Croatia Traffic Info – HAK stáhnete zde

DKV Mobility

Pokud náš magazín čtete pravidelně, tak rozhodně víte o aplikaci iPumpuj, kterou můžete v Česku využít ke zjištění ceny paliv. Pravdou každopádně je, že kompletní a dokonalé řešení, které by dokázalo zobrazit cenu paliv po celé cestě do Chorvatska, vyloženě neexistuje. Využít však můžete aplikaci DKV Mobility, kterou lze považovat za relativně spolehlivou. Může zobrazit aktuální ceny paliv, společně s možností jednoduchého navigování. V aplikaci pak můžete také využít různé filtry apod., takže se rozhodně hodí.

Aplikaci DKV Mobility stáhnete zde

HAC ENC

Při cestě do Chorvatska se v této zemi jednoduše nevyhnete platbě mýta na dálnicích. Pokud už jste někdy do Chorvatska jeli, tak rozhodně víte, že si v některých případech jednoduše musíte vystát pořádnou kolonu, abyste se dostali dál. A rozhodně jste si všimli také pruhu ENC, který je vždy kompletně prázdný – a v něm můžete prosvištět i vy. Stačí, abyste využili elektronický systém úhrady mýta ENC, který seženete na různých prodejních místech či přímo na mýtných branách. Tuto krabičku je pak možné jednoduše dobíjet elektronicky skrze aplikaci HAC ENC. Kredit na ENC vám navíc nikdy nepropadne, takže pokud ještě někdy v životě chcete od Chorvatska jet, tak je rozhodně pořízení ENC skvělou volbou, a to z hlediska úspory času a také peněz, jelikož jste schopni ušetřit nemalé peníze.

Aplikaci HAC ENC stáhnete zde

Jadrolinija

V Chorvatsku můžete mimo jiné navštívit také nespočet různých ostrovů, které rozhodně stojí za to. Na tyto ostrovy se dostanete klidně vaším autem – stačí využít trajekt. Rozhodně se trajektů v Chorvatsku nemusíte žádným způsobem obávat, jelikož se zde reálně jedná o naprosto běžný způsob dopravy. Pokud chcete jednoduše z mobilu sledovat veškeré spoje a rovnou kupovat lístky na trajekt, tak si rozhodně stáhněte aplikaci Jadrolinija. Navíc k tomu vám aplikace zobrazí také videa z přístavních kamer a dokonce informuje i o počasí v určitých místech. Aplikace Jadrolinija pracuje s trajekty stejnojmenné společnosti, která však v Chorvatsku provozuje většinu trajektů.

Aplikaci Jadrolinija stáhnete zde

Výpočet ceny paliva

Pokud jedete do Chorvatska autem ve vícero lidech, tak jste rozhodně domluveni na tom, že si po skončení výletu rozdělíte náklady na cestu. To znamená, že by si měl řidič ideálně psát počet kilometrů, které ujede, a také cenu benzínu v jednotlivých částech výletu. Následně je možné ke spočtení celkové útraty využít aplikaci Kalkulačka paliva na cestu. Tato aplikace však vychází na 79 korun, a pokud za ni nechcete platit, mohu doporučit využití bezplatné webové aplikace pro výpočet ceny paliva ze stránek vypocitejto.cz.

Aplikaci Kalkulačka paliva na cestu stáhnete zde

Dnes nejčtenější

.