Zavřít reklamu

Před několika dny jsme se na letošní vývojářské konferenci WWDC dočkali představení zbrusu nových operačních systémů od Applu. Konkrétně došlo k představení iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Jak už to tak každoročně bývá, tak i letos Apple ihned po představení zpřístupnil vývojářské beta verze těchto zmíněných systémů. Tyto beta verze jsou tedy určené pouze pro vývojáře, i přesto ale existuje mnoho uživatelů, kteří si je instalují, a to dokonce na svá primární zařízení. V tomto článku si společně uvedeme 5 důvodů, proč byste neměli instalovat vývojářské beta verze iOS a dalších systémů.

Některé funkce jednoduše chybí

Když Apple představuje nové systémy, tak prostě a jednoduše musí zaujmout. Z toho důvodu nás překvapí nespočet různých nových funkcí, na které jednoduše nechceme čekat a chceme je co nejdříve začít využívat – to je všeobecně nejčastější důvod, proč uživatelé beta verze instalují. Nutno ale zmínit, že i když Apple některé funkce představí, tak to vůbec neznamená, že budou ihned k dispozici. Někdy se dočkáme až v následujících beta verzích, jindy se můžeme dočkat klidně až půl roku po vydání veřejných verzí. A což o to, že nové funkce často dlouho nefungují tak, jak mají.

Slabá výdrž a nižší výkon

Mezi jeden z nejčastějších problémů po instalaci beta verze patří slabá výdrž baterie a pokles výkonu. Tyto dva jevy jsou naprosto běžné a vyloženě spolu souvisí. Jak jsem zmínil na předchozí stránce, tak některé funkce jednoduše nemusí fungovat úplně ideálně, což často způsobuje zahlcení hardwarových zdrojů a následný pokles výkonu a výdrže baterie. To se nejčastěji děje u těch největších nových funkcí – v případě iOS 16 se jedná třeba o zamknutou obrazovku. Navíc k tomu, systém jako takový nemusí být dobře optimalizovaný, což může samo o sobě způsobovat problémy s výkonem a výdrží.

Aplikace mohou přestat fungovat

Každý z nás využívá nějaké specifické aplikace, které se liší podle toho, co na našich Apple zařízeních provádíme. Některé z těchto aplikací jsou pro naše každodenní fungování naprosto nezbytné, a pokud by přestaly fungovat, dost možná si bez nich nedokážete představit život. A věřte, že po instalaci beta verze některého ze systému tato situaci může klidně nastat. Stačí, aby se aplikace jednoduše nějakým způsobem „nepohodla“ s novým systémem a problém je rázem na světě. Chcete-li se tedy vyhnout problémům s nefunkčními aplikacemi, jelikož je využíváte ke každodennímu fungování, určitě beta verze na svá primární zařízení neinstalujte, mohli byste toho litovat.

ios 16 ipadOS 16 macos 13 ventura watchos 9

Není úplně jednoduché se vrátit zpět

Mnoho uživatelů si při instalaci beta verzí říká, že když něco nebude fungovat, tak se vlastně mohou kdykoliv vrátit zpět. Jenže ono to není tak jednoduché. Jakmile totiž jednou aktualizujete na novou majoritní verzi systému, tak neexistuje jednoduchá možnost, jak se bez ztráty dat vrátit zpět. Systém vám i po odstranění profilů downgrade na starší verzi systému nenabídne, takže je jedinou možností kompletní přeinstalování systému, u kterého přijdete o veškerá data, tedy pokud nemáte k dispozici zálohu. Navíc k tomu, u Apple Watch se zpátky na starší verzi watchOS nedostanete nijak – jakmile jednou aktualizujete, tak není cesty zpět.

Ze zařízení cihla

Věřte nebo ne, některé beta verze operačních systémů mohou být tak nestabilní a nespolehlivé, že se vaše zařízení může prostě a jednoduše proměnit v nepoužitelnou cihlu. Osobně se mi tohle stalo před nějakou dobou u Apple Watch, kdy jsem je nebyl schopen asi dva měsíce využívat, v redakci jsme se však už setkali také s nefunkčním iPhonem a Macem, které se však naštěstí v obou případě podařilo přeinstalovat, avšak se ztrátou všech dat. Nikde ale není napsané, že zařízení nemůže kompletně selhat, a že se z něj nestane nepoužitelný kus kovu. Z toho důvodu byste nikdy beta verzi neměli instalovat na své primární zařízení, které každodenně využíváte a potřebujete jej. I u sekundárního zařízení je navíc nutné počítat s tím, že po instalaci beta verze může kompletně přestat fungovat.

apple logo boot iphone

Dnes nejčtenější

.