Zavřít reklamu

Klientům ČSOB dnes ráno dorazila do jejich mobilních aplikací ČSOB Smart zpráva, ve které banka informuje o narůstajícím riziku internetových podvodů na nejrůznějších inzertních portálech. Ty jsou sice zkušenějšími uživateli rozpoznatelné „na první dobrou“, ale technologiemi nepolíbení lidé na ně mohou dost nepěkně doplatit. Podvody totiž cílí přímo na jejich platební karty, které jsou následně zneužívány pro platby za nejrůznější zboží a tak podobně. Rozhodně tedy nemá smysl podobné hrozby podceňovat, ba právě naopak je dobré o nich mít co nejlepší přehled.

ČSOB ve své aplikaci uvádí konkrétně toto: 

“Dejte pozor při prodeji použitého zboží! Trvejte na převodu peněz na účet!

Při prodeji věcí na online bazarech si nenechávejte poslat peníze na platební kartu. Trvejte na převodu peněz na účet! Útočník totiž za vaše věci nezaplatí, vyláká z vás peníze a následně může zneužít vaši kartu nebo přístupy do internetového bankovnictví. Útočníci si v posledních dnech nejčastěji vybírají vinted.cz, ale výjimkou nejsou ani další inzertní portály. 

Podvodník se vám, jakožto prodávajícímu, ozve většinou WhatsApp zprávou do telefonu, případně vám pošle mail, že si chce danou věc koupit. Tváří se jako skutečný zájemce, jenže… Nechce platit převodem na účet, jak je běžné a navrhuje, že vám pošle peníze rovnou na vaši platební kartu. Pošle vám proto odkaz na platební bránu, kde máte vyplnit údaje o své kartě nebo si máte nechat ověřit bankovní účet a peníze si následně vyzvednout. 

Ovšem po zadání údajů dojde k platbě na vrub vašeho účtu. To znamená, že částka se strhne vám a ne kupujícímu. Peníze odejdou na účet útočníkovi. Ten navíc získá veškerá data o vaší kartě, která může obratem zneužít. 

Buďte ostražití

Při prodeji zboží vždy požadujte zaslání peněz na účet nebo dobírku. Nikdy neakceptujte posílání peněz na platební kartu. Obecně při online platbách čtěte pozorně všechny kolonky formuláře. Často se hemží chybami a nejsou napsány správně česky. Jakmile na takový narazíte, raději ho nevyplňujte.

Pokud si nejste jistí, zavolejte nám. 

Helpdesk ČSOB: 495 800 111

Helpdesk Poštovní spořitelny: 495 800 121″

Jelikož je Česko v posledních týdnech internetovými podvody všeho druhu doslova zaplaveno, je třeba být nyní ve střehu mnohem více než kdykoliv předtím. Kromě financí ze svých bankovních účtů totiž můžete snadno přijít třeba i o své osobní údaje, které mohou být následně zneužity pro sjednání nejrůznějších smluv a tak podobně. Rozhodně se tedy nejedná o věc, která se vyplatí podcenit.

Dnes nejčtenější

.