Zavřít reklamu

Už jsme si tak nějak zvykli, že některá rozhodnutí jablečné společnosti jsou prostě a jednoduše kontroverzní. Taková rozhodnutí vždy v médiích způsobí opravdu velký rozruch, z čehož ale Apple ve finále ještě může těžit. Mnoho různých kontroverzních rozhodnutí kalifornský gigant provedl i u iPhonu. Díky některým těmto rozhodnutím se však nakonec iPhony mohly stát ještě lepšími chytrými telefony. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 takových případů.

Odstranění sluchátkového konektoru

Začneme hned tím nejvíce kontroverzním rozhodnutím u iPhonu za posledních několik let. Konkrétně je řeč o odstranění sluchátkového konektoru z jablečných telefonů. K tomuto kroku se Apple rozhodl v roce 2016, a to konkrétně při představení iPhonu 7. O tom, že tento model nebude tzv. „jackem“ disponovat, se psalo již delší dobu před představením a prakticky nikdo tomu nemohl uvěřit. Mnoho jedinců si pak Apple za tohle rozhodnutí dobíralo. Jak už to tak ale bývá, zanedlouho si uživatelé jednoduše zvykli a sluchátkové konektory pak začali odstraňovat i konkurenční výrobci chytrých telefonů. Odstraněním konektoru pro sluchátka Apple svým způsobem donutil mnoho uživatelů k přechodu na AirPods či jiná bezdrátová sluchátka, která jsou snad ve všech ohledech oproti těm drátovým lepší.

Velmi široký fotomodul

Tělo, tvar a design iPhonu se neustále vyvíjí. Zároveň se samozřejmě vyvíjí i vnitřnosti jablečných telefonů a veliký ohled se v poslední době bere na fotoaparáty. Aktuálně už na trhu najdete chytré telefony, které mají klidně pět různých objektivů. U nejnovějších iPhonů momentálně najdete maximálně tři objektivy, které jsou však velmi kvalitní. Aby se ale Applu podařilo všechny tři objektivy do těla iPhonu dostat, tak musel fotomodul oproti zbytku těla udělat tlustějším. Na to si mnoho uživatelů stěžuje, prozatím to ale vypadá, že není jiná možnost, jak to udělat. S příchodem iPhonů 14 (Pro) se má dokonce tloušťka fotomodulu ještě zvětšit. Na oplátku však získáme jeden z nejlepších fotoaparátů, který u chytrého telefonu můžete získat.

iphone 13 pro fotomodul tloušťka

Nahrazení odemkněte přejetím

Pokud patříte mezi uživatele jablečných telefonů již několik let, tak si dost možná pamatujete na legendární způsob odemykání odemkněte přejetím. Pro ty méně znalé, u starších iPhonů, potažmo ve starších verzích iOS, jste jablečný telefon mohli jednoduše odemknout tak, že jste přejeli ve spodní části obrazovky prstem zleva doprava. Jednalo se o naprosto ikonický způsob pro odemčení, který ihned každý poznal. Naposledy se však tento způsob odemčení objevil v iOS 9, následně s příchodem iOS 10 byl bohužel odstraněn. K odstranění došlo z toho důvodu, jelikož v iOS 10 se po přejetí prstem zleva doprava začala objevovat plocha s widgety. Od té doby iPhone odemykáme jednoduše stisknutím tlačítka plochy, popřípadě přejetím zdola nahoru, což je pro mnoho uživatelů pohodlnější.

Slide to unlock

Zpomalování systému

Před několika lety otřásla jablečným světem vskutku znepokojivá zpráva o tom, že Apple záměrně zpomaluje starší iPhony. Nakonec se ale ukázalo, že se ono zpomalování dělo pro dobro uživatelů. Starší jablečné telefony totiž disponovaly bateriemi, které vlivem času a používáním ztrácely své vlastnosti. Kvůli tomu baterie nemusely být schopné hardwaru poskytnout dostatečný výkon, což způsobilo, že se zařízení vypnulo. Z toho důvodu pak Apple začal své starší telefony zpomalovat. Aby však celou situaci vyřešil, tak do Nastavení → Baterie přidal kolonku Kondice baterie, kde si uživatelé mohou zobrazit, v jakém stavu je baterie jejich iPhonu. A pokud dojde k omezení výkonu kvůli špatným vlastnostem baterie, tak si omezení výkonu ve stejné sekci můžete vypnout.

Odstranění tlačítka plochy a Touch ID

Všechny jablečné telefony od počátku věků disponovaly tlačítkem plochy. S příchodem iPhonu 5s pak Apple přišel s Touch ID, tedy snímačem otisků prstů, který byl zabudován do tlačítka plochy a sloužil pro jednoduché, rychlé a bezpečné odemknutí iPhonu právě pomocí otiskl prstů.Před několika lety však kalifornský gigant začal od Touch ID upouštět. Zabíralo totiž vepředu ve spodní části hodně místa, což zamezovalo zmenšení rámečků okolo displeje. Konkrétně v roce 2017 byl představen iPhone X, který jako první jablečný telefon v historii nenabídl Touch ID, ale nástupce v podobě Face ID – a tak tomu je dodnes. Tento systém je ještě bezpečnější, rychlejší a jednodušší na použití, takže se jedná o změnu k lepšímu. Touch ID však není kompletně mrtvé – najdete ho například na novém iPhonu SE, takže pokud jste si na Face ID nemohli zvyknout, tak prozatím máte možnost volby.

Dnes nejčtenější

.