Zavřít reklamu

Aplikace jsou alfou a omegou prakticky všech jablečných systémů – a nejen těch. Kdybychom nemohli na našich Apple zařízeních využívat aplikace, nemohli bychom dělat prakticky nic. Existuje nespočet aplikací, které jsou v iOS a dalších systémech předinstalované, samozřejmě si ale můžete skrze App Store stáhnout aplikace další. Co se nativních aplikací týče, tak většina z vás zná zajisté Safari, Mail, Poznámky, Připomínky a mnoho dalších. Součástí iOS jsou však také skryté aplikace, o kterých neví snad nikdo. Pojďme se společně na 7 z nich podívat v tomto článku.

QR čtečka

Určitě už jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste potřebovali naskenovat QR kód. Uživatelé, kteří nejsou v iOS sběhlí, by v takovém případě nejspíše přešli do App Storu a stáhli si aplikaci v podobě čtečky QR kódů. Ti sběhlejší uživatelé ale ví, že pro čtení QR kódů lze využít nativní aplikaci Fotoaparát. Málokdo však ví o tom, že je součástí iOS také nativní čtečka QR kódů, kterou můžete využít. Dostanete se do ní skrze ovládací centrum, kde je prvně nutné ji přidat. Učinit tak můžete přejitím do Nastavení → Ovládací centrum, kde dole v kategorii Další ovládací prvky klepněte na + u Čtečka kódů. Pak přejděte do ovládacího centra a čtečku otevřete.

Lupa

Pokud byste v iOS chtěli cokoliv přiblížit, tak k tomu nejspíše využijete Fotoaparát. Po jeho spuštění pak pouze provedete přiblížení. Pravdou ale je, že přiblížení v rámci nativní aplikace Fotoaparát je omezené, což není ideální. Součástí iOS je však skrytá aplikace Lupa, ve které si můžete v reálném čase cokoliv přiblížit prakticky neomezeně, společně s možností využití dalších funkcí. Lupu můžete jednoduše otevřít skrze Spotlight nebo Knihovnu aplikací, kde do vyhledávacího pole napište Lupa.

Field Test

Již delší dobu je v iOS k dispozici skrytá aplikace Field Test, jejíž celý název je FTMInternal-4. Pokud nás sledujete již delší dobu, tak už jste tuto aplikaci dost možná někdy zaznamenali, a to konkrétně v rámci článků, ve kterých jsme se věnovali signálu. Jakožto obyčejní uživatelé tuto aplikaci prakticky vůbec nevyužijete a ani ji nejspíše nebudete potřebovat. Využijí ji totiž především síťoví servisní technici, jelikož se v ní nachází různé informace o vašem připojení k síti. Zobrazit si zde tedy můžete různé hodnoty, například sílu signálu a další. Pro otevření aplikace Field Test přejděte do aplikace Telefon, kde v číselníku vyťukejte číslo *3001#12345#*.

Tisk

Pokud potřebujete cokoliv vytisknout, nejspíše k tomu pokaždé využijete Mac či počítač. Operační systém iOS, potažmo iPhony, však nabízí funkci AirPrint, s pomocí které je možné jednoduše tisknout přímo z jablečného telefonu, bez zdlouhavého připojení přes kabely – pouze je nutné, aby tiskárna AirPrint podporovala. V případě, že byste chtěli skrze iPhone něco vytisknout, tak otevřete tisknutelný dokument, poté klepnete na ikonu sdílení a vyberete možnost Tisknout. Následně vyhledejte tiskárnu tisk potvrďte. Po potvrzení tisku se ocitnete ve skryté aplikaci Tisk, což je možné si ověřit skrze přepínač aplikací.

tisk iphone

Feedback Assistant

Součástí iOS, společně s iPadOS a macOS, je také skrytá aplikace Feedback Assistant. Jak už název aplikace napovídá, tak skrze ní můžete podívat feedback, tedy zpětnou vazbu. V klasické verzi iOS se však do této aplikace nedostanete. Pro její využití je nutné, abyste měli nainstalovanou beta verzi iOS, kdy dojde k automatické instalaci aplikace Feedback Assistant. Tuto aplikaci najdete následně přímo na domovské obrazovce a jednoduše ji poznáte prostřednictvím fialové ikony. V případě, že v beta verzi jablečného systému najdete nějakou chybu, tak právě zde ji můžete nahlásit.

Klipy

V případě, že vlastníte iPad nebo Mac, tak jste už někdy dost možná využili aplikaci Photo Booth, která slouží k vytvoření fotografií skrze přední selfie kameru. Problém je ale v tom, že na iPhonu byste Photo Booth hledali marně, což je pro mnohé jedince škoda. Co kdybych vám ale řekl, že pro iOS existuje speciální aplikace, která si na Photo Booth zakládá, avšak nabízí o dost více funkcí a je všeobecně propracovanější? Tato aplikace se nazývá Klipy, potažmo anglicky Clips. Spustit ji můžete jednoduše skrze Spotlight nebo Knihovnu aplikací. Pokud ji na iPhonu nemáte, stačí ji stáhnout z App Storu, a to pomocí tohoto odkazu.

Diagnostika

Skrytá aplikace je taktéž součástí nativního prohlížeče Safari – nazývá se Diagnostika. Mohlo by se zdát, že touto aplikací provedete diagnostiku vašeho zařízení, není tomu ale tak. Konkrétně tuto aplikaci využijete v případě, že máte nějaký problém s vaším zařízením a Apple vám při řešení poskytl speciální identifikační číslo tiketu. Pro vyzkoušení aplikace Diagnostika stačí, abyste přešli do Safari, a poté do adresního řádku vepsali diags:// nebo diagnostics://. Poté pokračujte dále a aplikaci Diagnostika otevřete

 

Dnes nejčtenější

.