Zavřít reklamu

Pokud jste v úterý večer bedlivě sledovali Apple Keynote, pravděpodobně vám neuniklo úvodní odhalení nové barevné varianty iPhonů 13 (Pro). Řeč je konkrétně o tmavě zeleném kabátku, o jehož nasazení se v předešlých dnech mluvilo jen v souvislosti s nižší řadou, jelikož iPhony Pro se dosud nikdy dodání další barevné varianty nedočkaly. A všimli jste si při odhalování nové barvy také toho, jak si Apple krásně pohrál se slovy? 

Že je Apple mistr slovíčkaření není již dlouhé roky žádným tajemstvím. Ostatně, prakticky při každé své konferenci nechává své diváky zalapat po dechu oznámeními fenomenálních čísel točících se kolem počtů tranzistorů na procesorech či celkového zrychlení daných produktů, která se zdají být při jejich správném slovním naservírování naprosto neuvěřitelná – popravdě, mnohem neuvěřitelnější než v reálu jsou. Slovíčkaření používá ale Apple i v situacích, kdy chce nový produkt vychválit víc, než mu jeho specifikace dovolují – například když představoval iPhone SE 3 či iPad Air 5, spoustu času strávil omíláním funkcí, které uměly předešlé modely buď díky hardwaru nebo softwaru. S trochou nadsázky by se tak dalo říci, že používá drobné milosrdné lži, které však vlastně ani lžemi nejsou, jelikož odráží skutečnou funkčnost daných zařízení, byť zakamuflovaně za novinky. Přikrášlení nových barev tak vlastně ani příliš nepřekvapilo. 

Tim Cook na pódiu Apple Parku mluvil o zelené barvě konkrétně jako o dvou nových “kabátcích”, z čehož mnozí jablíčkáři nabyli dojmu, že kromě zelené nám Apple naservíruje ještě nějakou – například růžovou či bronzovou, o kterých se s řadou Pro dlouhodobě mluví. Nic takového však nenastalo a nejeden fanoušek Applu se tak sám sebe, ale i okolí ptal, kde vlastně ta druhá barva je. Odpověď na tuto otázku je přitom velmi jednoduchá a odhaluje jí samotný Apple Store. Díky různému povrchovému opracování zad iPhonů a tedy i mírně odlišnému vzhledu totiž označuje novou barvu Apple u iPhonů 13 jako zelenou, zatímco u iPhonů 13 Pro se jedná o alpsky zelenou. Co naplat, že jsou si alespoň podle prvního unboxingu velmi podobné, v očích Applu se zkrátka jedná o dvě různé barvy. Až tedy budete sledovat některou z budoucích Keynotes Applu, schválně se na jeho slovíčkaření zaměřte a vzpomeňte si na tento článek. I vám totiž bude takřka 100% připadat, že je Apple v disciplíně slovíčkaření naprostým mistrem v oboru. 

Dnes nejčtenější

.