Zavřít reklamu

Všemožné sledování je v dnešní době naprosto běžné. I nadále nás samozřejmě může kdokoliv sledovat v reálném životě, například jako nyní generálního ředitele Applu, Tima Cooka. O mnoho více však ke sledování dochází v digitálním světě. Konkrétně například webové stránky, popřípadě aplikace, mohou sledovat, co na síti vlastně děláme, a podle toho jsou nám pak nabízeny reklamy – tohle je jeden z mnoha příkladů. K jednoduchému sledování napříč Wi-Fi sítěmi pak může skvěle posloužit MAC adresa, která je pro každé zařízení unikátní. Takovou MAC adresu má i každé zařízení od Applu, které je schopné se připojit k internetu.

Jak na Apple Watch zamezit sledování skrze Wi-Fi

Kalifornský gigant však zapracoval na tom, aby jeho zařízení prakticky nebylo možné prostřednictvím MAC adresy při pohybech na vícero Wi-Fi sítích sledovat. Konkrétně toho docílil speciální funkcí, která dokáže „na oko“ provést změnu MAC adresy zařízení. Nejvíce se samozřejmě bezpečnost řeší ve spojení s iPhonem, určité bezpečnostní riziko však vzniká i při využívání Apple Watch, které se skrze Wi-Fi dokáží připojit k internetu. I Apple Watch tedy mají svou vlastní MAC adresu, kterou ale můžete nechat „zfalšovat“, a to následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na Apple Watch stiskli digitální korunku.
  • Následně přejděte do nativní aplikace Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak o kousek níže otevřete sekci Wi-Fi.
  • Poté chvíli počkejte, až se načtou veškeré Wi-Fi sítě v okolí.
  • Nyní si otevřete tu Wi-Fi síť, u které chcete MAC adresu zmanipulovat.
  • Dále už jen stačí, abyste sjeli dolů a přepínačem aktivovali Soukromá adresa.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašich Apple Watch jednoduše změnit MAC adresu, čímž zamezíte sledování napříč Wi-Fi sítěmi. Tento postup je nutné provést u všech Wi-Fi sítí zvlášť. Jakmile funkci Soukromá adresa zapnete či vypnete, tak si pod ní můžete přímo všimnout, jakým způsobem se MAC adresa mění. Pokud funkci deaktivujete, zobrazí se vám reálné MAC adresa Apple Watch, po zapnutí se zobrazí ta zfalšovaná. Stejná funkce je k dispozici třeba i na iPhone a iPad.

Dnes nejčtenější

.