Zavřít reklamu

Italský úřad pro hospodářskou soutěž udělil společnostem Apple a Google pokutu o velikosti 11 milionů dolarů za údajné používání uživatelských dat pro komerční účely bez jejich výslovného souhlasu. Úřad ve svém rozhodnutí tvrdí, že Apple i Google shromažďují prostřednictvím svých aplikací data sloužící k ekonomickým aktivitám, a to bez výslovného souhlasu uživatelů, přičemž má jít o prodej produktů či produktů třetích stran prostřednictvím například App Store, iTunes Store, Apple Books apod.

V případě společnosti Apple je propagační aktivita založena na získání souhlasu s použitím uživatelských dat pro komerční účely, aniž by spotřebiteli byla poskytnuta možnost předchozí volbu sdílení jejich dat fakticky ovlivnit. Tato architektura, připravená společností Apple, neumožňuje uživatelům svou vůlí ovlivnit použití svých dat pro komerční účely.“ Dále úřad tvrdí, že skutečnost, že když si uživatel vytvoří Apple ID, které je pro používání jablečných služeb nezbytné, tak nedává Applu souhlas ke shromažďování dat ke komerčním účelům. Apple uživatelům tvrdí, že jejich data budou použita ke zlepšení a personalizaci jejich zážitku, o použití ke komerčním účelům však není řeč. Zásady ochrany osobních údajů společnosti Apple, které jsou přístupné všem uživatelům na jejích webových stránkách, uvádí, že společnost bude používat osobní údaje pouze v rámci dodržování zákonů, předcházení podvodům a pro účely komunikace.

Zásady ochrany osobních údajů společnosti Apple také dodávají, že osobní údaje mohou být použity pro jiné účely pouze se souhlasem uživatele, což dává prostor nejasnostem. Tak či onak, případ není u konce. Dle Applu je stanovisko úřadu nesprávné a proti rozhodnutí se hodlá odvolat.

Dnes nejčtenější

.