Zavřít reklamu

Komunikační aplikace WhatsApp patří i nadále mezi jednu z nejoblíbenějších na světě. Na začátku roku se sice uživatelská základna této aplikace propadla, a to kvůli novým podmínkám, které měl WhatsApp nastolit, nakonec se ale i na tento průšvih prostě zapomnělo. Mnoho uživatelů přešlo na komunikační aplikaci Telegram, která je na tom, co se extra funkcí týče, nejlépe ze všech komunikačních aplikací. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 funkcí, které bychom v budoucnu chtěli vidět ve WhatsAppu – inspirovat se vývojáři mohou například právě u Telegramu.

Sebedestrukce odeslaných zpráv

Pokud jste někdy používali konkurenční komunikační aplikaci, tak dost možná víte, že většina z nich disponuje funkcí, která dokáže automaticky zničit některou z odeslaných zpráv. Pokud tedy potřebujete druhé osobě odeslat nějakou zprávu, kterou následně chcete zničit, tak si před odesláním jednoduše nastavíte časovač, po kterém se má zpráva smazat. Tento časovač se spustí ihned poté, jakmile si druhá strana zprávu zobrazí. Jakmile dojde ke zničení zprávy, tak už neexistuje možnost pro její znovuobnovení. To se může hodit hned v několika situacích, například při odesílání osobních údajů, různých přístupových kódu apod.

WhatsApp

Notifikace o snímku obrazovky

Na předchozí stránce jsem se zmínil o zprávách, které se po určitém čase dokáží automaticky zničit. Bohužel ale pořád existuje možnost, pomocí které si uživatelé tyto zprávy mohou zachovat, a to pořízením snímků obrazovky. Aby tedy zprávy, které se automaticky zničí, fungovaly na sto procent, tak by bylo fajn, kdyby došlo k implementaci funkce, která při pořízení snímku obrazovky takovou zprávu jednoduše skryje. Podobně je tomu například v Nastavení -> Hesla, pokud se pokusíte o vytvoření snímku obrazovky některého z hesel. Zároveň by bylo ideální, kdyby bylo možné aktivovat funkci, která vás informuje o tom, že druhá strana vytvořila snímek obrazovky vaší konverzace. Takto je tomu zase například v aplikaci Snapchat a v určitých případech se to může hodit.

Skrytí profilové fotky

V rámci WhatsAppu si můžete spravovat jakýsi svůj „profil“, tedy jméno, status a profilovou fotografii. Pokud se přesunete do nastavení WhatsAppu, tak si můžete zvolit, zdali chcete profilovou fotografii zobrazit pro všechny, pro kontakty nebo nikomu. V budoucnu by rozhodně bylo ideální, kdybychom naši profilovou fotku ve WhatsAppu mohli zobrazit jen vybraným kontaktům. Právě pomocí profilové fotografie, ve spojení se jménem, vás může kdokoliv velice jednoduše vyhledat na internetu, a to za několik málo minut. S pomocí fotografie si dotyčný může ihned zobrazit váš profil na ostatních sociálních sítích a kdekoliv jinde, což prostě a jednoduše není ideální. Často máme totiž v kontaktech i takové jedince, které nemusíme stoprocentně znát.

Odstranění metadat fotografií

Pokud na vašem iPhonu či na jakémkoliv jiném zařízení vytvoříte fotografii, tak se kromě snímku jako takového uloží také metadata. Jedná se o data o datech, která se ukládají přímo do samotného snímku. Součástí metadat jsou například informace o tom, jakým zařízením jste snímek vyfotili, jak jste měli nastavený fotoaparát, v kolik hodin byl snímek pořízen, kde byl pořízen a mnoho dalších informací, které ve finále mohou být použity proti vám. V aplikaci Fotky můžete metadata z fotografií jednoduše smazat, pokud se ale rozhodnete sdílet snímek přímo z WhatsAppu, tak byste tuto funkci hledali marně. Z hlediska ochrany soukromí uživatele se tedy jedná o funkci, která by rozhodně měla být součástí zmíněné aplikace.

Požadavky pro zahájení konverzace

V případě, že si někdo ve WhatsAppu najde váš profil, tak vás může automaticky ihned kontaktovat, což rozhodně z hlediska ochrany soukromí není ideální. V současné chvíli už sice WhatsApp blokuje zprávy od neznámých kontaktů s URL adresou, pokud vám ale někdo odešle klasický text, tak se zpráva od neznámého odesilatele jednoduše zobrazí. Uživatelé by si tedy rozhodně měli být schopni zvolit, zdali je může kontaktovat ihned kdokoliv. Ideální by bylo, kdyby se prvně zobrazila žádost o odeslání zprávy, kterou bychom potvrdili či zamítli. Při potvrzení by vám následně uživatel mohl napsat zprávu, při zamítnutí by vás druhá strana nemohla kontaktovat vůbec.

Takto by mohla vypadat budoucí aplikace WhatsApp na Macu a iPadu:

whatsapp-for-ipad-9to5mac-1

Dnes nejčtenější

.