Zavřít reklamu

Dlouhá nadvláda Applu nad technologickým světem je u konce – tedy alespoň z hlediska finanční hodnoty. I přesto, že v uplynulém čtvrtletí zažil skvělé časy jej totiž předběhl konkurenční Microsoft, se kterým zápolí Apple o trůn nejhodnotnější technologické společnosti světa dlouhodobě. 

Zatímco Apple má v současné době hodnotu “jen” 2,476 bilionů dolarů, hodnota Microsoftu po jeho nedávném oznámení finančních výsledků vystřelila na 2,490 bilionů dolarů a Apple tak vcelku solidně předběhl. Vysvětlení, proč se mu nyní z hlediska hodnoty daří lépe než Applu je pak naprosto jednoduché – jeho podnikání totiž není založeno ze značné části na hardwaru, ale i na softwaru jak ve formě aplikací, tak cloudových službách. A jelikož tento sektor není nynější výrobní krizí doléhající na celý svět téměř ovlivněn, může Microsoft nezadržitelně růst, zatímco Apple musí řešit problémy v dodavatelském řetězci. Ty jsou ostatně tak výrazné, že měly způsobit společnosti ve třetím čtvrtletí miliardové ztráty a ani v následujícím čtvrtletí Apple nepočítá s tím, že bude z hlediska výroby stoprocentní. A právě to se nyní odrazilo na poklesu jeho hodnoty. 

Ačkoliv je v tuto chvíli velmi těžké předpovídat, kdy se Apple vrátí opět na první místo pomyslného žebříčku, mezi analytiky převládá názor, že se tak nestane minimálně dalšího čtvrt roku. V nadcházejících měsících se totiž neočekává z jeho strany žádný výrazný impulz směrem k investorům, který by vedl k nastartování růstu hodnoty akcií. Pomoci by mu sice mohlo i zakolísání Microsoftu, ale ten si v poslední době vede více než dobře, takže na podobný scénář nejde moc spoléhat. 

Dnes nejčtenější

.