Zavřít reklamu

Společnost Apple před malou chvilkou představila na své letošní podzimní Keynote novou řadu svých iPhonů. Letošní novinky jsou osazené procesorem A15 Bionic, což jim propůjčuje řadu skvělých nových možností. Jednou z nich je například podpora formátu ProRes.

Díky novému čipu A15 Bionic od Applu nabízí nejnovější iPhone 13 Pro kromě jiného také nové video enkodéry a dekodéry. Toto významné vylepšení hardwaru také zaručuje novému iPhonu vůbec poprvé možnost podpory pořizování ProRes videí. ProRes je vysoce kvalitní formát pro kompresi videa, který je hojně využíván například uživateli softwaru Final Cut Pro. Vzhledem k tomu, že podporu formátu ProRes nabízí také Macy, dochází v zájmu hladšího přehrávání na počítačích často k převodu vysoce komprimovaných záběrů právě do formátu ProRes. Formát ProRes je ve srovnání s jinými formáty– jako je například H.264 – také mnohem více flexibilní. Nejedná se sice o bezztrátový formát, ale jeho podpora u iPhonu 13 Pro je bezpochyby pro řadu profesionálů obrovským krokem kupředu. Zatím není jisté, jakou konkrétní variantu ProRes formátu budou některé letošní iPhony podporovat. Apple ale uvádí, že iPhone 13 Pro disponuje kromě jiného také schopností pořizování ProRres videí ve 4K rozlišení při až 30fps.

V tuto chvíli zatím není jasné ani to, zda ostatní iOS zařízení – kromě iPhonu 13 Pro a iPhonu 13 Pro Max – budou disponovat schopností přehrávání videí ve formátu ProRes, a pokud ano, zda se bude jednat pouze o podporu vybraných variant. Formát ProRes vyžaduje výrazně více prostoru ve srovnání s H.265 a H264, což jsou kodeky, které společnost Apple využívala pro video u svých iOS zařízení až doposud. Je celkem pravděpodobné, že zavedení podpory ProRes videí bylo jedním z důvodů proč Apple u letošních high-endových modelů svých iPhonů představil také varianty s úložištěm o velikosti 1TB. Společnost Apple v souvislosti se zavedením podpory formátu ProRes zároveň upozornila na to, že k jejímu spuštění nedojde bezprostředně po vydání nových iPhonů, ale až v rámci některé z aktualizací operačního systému iOS 15.

Dnes nejčtenější

.