Zavřít reklamu

Ve společnosti Apple se nedávno šířil zaměstnanecký dotazník, jehož cílem bylo mimo jiné zjistit případné rozdíly mezi platy žen a mužů ve firmě. Výsledky tohoto dotazníku ukazují, že i společnost, jako je Apple, čelí problémům s nevyrovnaností platů mezi oběma pohlavími. Průzkumu se zúčastnily dvě tisícovky zaměstnanců Applu, a v jeho závěru se ukázalo, že mezi platy žen a mužů v cupertinské společnosti existuje zhruba 6% rozdíl.

Zaměstnanci Applu si rovněž vytvořili vlastní webovou stránku, na které se oni a jejich kolegové mohou svěřit se zážitky z pracoviště. Inženýrka z Applu Cher Scarlett se na sociální síti Twitter a s redaktory magazínu The Verge podělila o výsledky zmíněného dotazníku, a má v plánu je konzultovat také s vedením firmy.  V souvislosti s platovými rozdíly, které panují ve firmě, uvedla, že o nich věděla, a že Apple již v minulosti údajně provedl jisté kroky k jejich nápravě. Dodává ale, že k žádným výrazným změnám bohužel v tomto směru nedošlo, a že chce vedení firmy upozornit na přetrvávající rozdíly. Cílem dotazníku nebylo stanovit konkrétní a definitivní závěry, ale spíše získat více vhledu do platových podmínek, panujících v cupertinské společnosti.

Cher Scarlett spolu s hrstkou dalších kolegů požaduje, aby Apple tyto podmínky přezkoumal ve spolupráci s nezávislými odborníky, případně nechal provést audit. Mezi respondenty se nacházelo zhruba čtrnáct stovek zaměstnanců, kteří v Applu vykonávají technické pozice. Podle jejich výpovědí je průměrný plat mužů na těchto pozicích o 6,25 % vyšší než průměrný plat žen. Došlo rovněž ke zjištění rozdílů v platech mezi zaměstnanci bílé a jiné barvy pleti, a to přesto, že Apple podle svých vlastních slov vytrvale bojuje nejen za rasovou rovnoprávnost. Je ale zároveň nutné dodat, že na inženýrských pozicích v Applu je podle tohoto dotazníku průměrný plat žen o 1,2 % vyšší než průměrný plat mužů. Cher Scarlett nicméně upozorňuje na to, že tyto výsledky mohou být částečně zkreslené, protože tito zaměstnanci měli v průzkumu mnohem menší početní zastoupení.

Dnes nejčtenější

.