Zavřít reklamu

Levnější verze iPhonů nejsou jen doménou posledních let. Svědčí o tom minimálně mail Steva Jobse vytažený při právě probíhající soudní bitvě Apple vs. Epic Games. V tom totiž stojí, že kalifornský gigant přemýšlel nad vytvořením levnější verze iPhonu 4, která měla být jakýmsi hybridem mezi ním a iPodem touch. V jeho nabídce měla zcela nahradit model 3GS. 

O možném příchodu levnějšího iPhonu 4 se v roce 2010 a 2011 skutečně šuškalo. Úniky informací však tehdy ještě nebyly ani zdaleka na takové úrovni jako je tomu nyní, takže když telefon nedorazil, panovalo všeobecné přesvědčení, že se jednalo jen o ničím nepodložené spekulace. To však nynější mail Jobse vyvrací a dokonce z něj vyplývá, že byl už i v základní fázi vývoje, jelikož měla na týmovém meetingu proběhnout prezentace jeho designu. O ten se měl jako již tradičně postarat Jony Ive. Na prezentaci však zřejmě telefon nezazářil a Apple jej nakonec odpískal spolu s myšlenkou tvorby levnějších iPhonů. Tu oživil opět až v roce 2013 spolu s iPhonem 5S a 5C.

Maily Jobse předložené u soudu toho však odhalily o poznání více, než “jen” vizi iPhonu nano. Otec Applu v nich hovoří například i o plánech do budoucna s tím, že rok 2011 vnímal jakožto rok cloudu v post-počítačové éře. Rok 2010 zase označil za rok, kdy Apple vede svatou válku s Googlem – zda na poli softwaru či hardwaru však už v mailu nepíše a my se tak můžeme jen domnívat, zda měl Google před lety plány, kterých se Apple bál, ale které se nakonec nepodařily zrealizovat. 

Dnes nejčtenější

.