Zavřít reklamu

K představení nových operačních systémů došlo již před měsícem. Konkrétně Apple přišel s iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. Součástí všech těchto nových operačních systémů je nespočet nových funkcí a vylepšení, byť se to na první pohled rozhodně nemuselo zdát. Jak se ale říká, nesmíme soudit knihu podle obalu. Na našem magazínu se všem novinkám z nových systémů neustále věnujeme každý den, což jen podtrhuje, že jich je opravdu více než dost. V rámci tohoto návodu se společně budeme věnovat dalšímu vylepšení z iOS 15.

iOS 15: Jak zkopírovat text z vyfocené fotografie

Mimo jiné jsme se v iOS 15 dočkali nové funkce s názvem Live Text, do češtiny přeloženo jakožto Živý text. Díky tomuto vylepšení můžete jednoduše pracovat s textem, který se nachází na nějaké fotografii či obrázku. V praxi to funguje tak, že otevřete aplikaci Fotoaparát, namíříte objektiv na nějaký text, a poté v pravém dolním rohu obrazovky klepnete na ikonu funkce, čímž se zobrazí rozhraní, ve kterém už je možné s textem pracovat. Stejně to ale funguje i zpětně u vyfocené fotografie v rámci aplikace Fotky. Mnoho uživatelů však o této možnosti neví a zároveň neví, jak text z vyfocené fotografie zkopírovat. Postup je jednoduchý:

  • Prvně je nutné, abyste si na vašem iPhonu s iOS 15 otevřeli nativní aplikaci Fotky.
  • Jakmile tak učiníte, tak si v rámci vybraného alba najděte konkrétní fotografii s textem.
  • Po jejím nalezení stačí, abyste na ni klepnuli, čímž se zobrazí přes celou obrazovku.
  • Pak už jen stačí, abyste na samotném textu podrželi prst, čímž dojde k označení.
  • Všeobecně lze s textem na fotkách pracovat stejně jako na webu či kdekoliv jinde.
  • Po označení textu si jej můžete například zkopírovat anebo provádět jiné úkony.

Pomocí výše uvedeného způsobu lze tedy na iPhone v iOS 15 zkopírovat text z již vyfocené fotografie. V první vývojářské beta verzi iOS 15 nebylo možné žádným způsobem zjistit, zdali je z vyfocené fotky možné text zkopírovat. Většina z nás tak na tuto funkci narazila náhodně. Ve druhé vývojářské beta verzi iOS 15 už se však v pravém dolním rohu obrázku zobrazuje ikona funkce Live Text, stejně jako ve Fotoaparátu, díky které je možné určit, že lze s textem na fotce pracovat. Pokud navíc na tuto ikonu klepnete, tak se ocitnete ve speciálním rozhraní, kde se zvýrazní veškerý text, se kterým lze pracovat.

Dnes nejčtenější

.