Zavřít reklamu

Zatímco v dnešní době nám nepřijde absolutně divné, že jsou softwarové aktualizace distribuovány zcela zdarma, v minulosti tomu tak rozhodně nebylo. Například Apple se zpoplatněných aktualizací pro Macy držel u svých stojů poměrně dlouho – konkrétně do roku 2013, kdy světu představil první macOS (respektive tehdy ještě OS X) zdarma. Jednalo se tehdy o OS X 10.9 Mavericks, který kromě revoluce v distribuci znamenal i přechod od používání názvů šelem k názvům geografickým. Poměrně zajímavé je pak to, že předchůdce Mac OS X Mavericks prodával Apple až doposud ve svém Online Storu za částku, kterou si za ně účtoval už při jejich představení. Řeč je konkrétně o verzích OS X Lion a Mountain Lion z let 2011 a 2012, které vycházely každá na 19,99 dolarů. Tomu je však nyní konečně konec. 

Vlastníte-li Mac, na který by se vám OS X Lion či OS X Mountain Lion hodil nainstalovat, což jsou ve své podstatě vzhledem k jeho “vyspělosti” jen starší kousky (protože instalovat jej na něco novějšího by bylo spíš za trest, než za odměnu), stáhnout si jej můžete zdarma přímo ze stránek podpory Applu – OS X Lion je ke stažení zdeOS X Mountain Lion si stáhnete zde. Co se týče hardwarové podpory, na první zmiňovaný stačí Mac s procesorem Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7 nebo Xeon, minimálně 2 GB RAM a 7 GB úložiště. U Mountain Lion začal Apple už používat nové označování kompatibility ve formě seznamu zařízení, na kterých jej rozběhnete. Jedná se o následující:

  • iMac (polovina 2007 až 2020)
  • MacBook (konec roku 2008/začátek roku 2009 nebo novější)
  • MacBook Pro (2007 nebo novější)
  • MacBook Air (konec 2008 nebo novější)
  • Mac mini (začátek 2009 nebo novější)
  • Mac Pro (začátek 2008 nebo novější)
  • Xserve (začátek 2009).

Mějte nicméně na paměti, že software nenainstalujete na jiné stroje než ty, které s nim byly kompatibilní. Stroje, na kterých nebyl nikdy předinstalován (tedy ty, které dorazily s předinstalovaným OS X 10.9 Mavericks), si s ním neporadí.

Dnes nejčtenější

.