Zavřít reklamu

V mém životě už jsem se několikrát setkal s různými jedinci, kteří se rozhodli, že nebudou aktualizovat svá Apple zařízení. Když jsem se poté zeptal, z jakého důvodu se pro neprovádění aktualizací rozhodli, tak jsem se v mnohých případech nedočkal srozumitelné odpovědi, popřípadě konkrétní důvod nedával smysl. Pravdou je, že byste všechna svá zařízení měli neustále udržovat aktualizovaná, a to hned z několika důvodů, na které se podíváme v tomto článku. Osobně v případě neaktualizování chápu pouze jeden typ uživatelů, a to konkrétně ty, kteří zůstávají na macOS 10.14 Mojave, kde prozatím stále funguje 32-bit aplikace. Ostatní důvody neaktualizování považuji za bezpředmětné.

Oprava bezpečnostních chyb

Aktualizace operačních systémů nepřináší pouze nové funkce. Primárně se v nich Apple zaobírá především opravou všemožných chyb, včetně těch bezpečnostních, které mohou být velmi vážné. Pokud se v systému nachází nějaká bezpečnostní chyba, tak může dojít k tomu, že se nějaký hacker do vašeho zařízení dostane. Díky tomu pak může získat přístup k různým datům a dalším citlivým údajům. Když Apple existenci nějaké vážné bezpečnostní chyby zjistí, tak urychleně vydá novou verzi konkrétního systémů, aby minimalizoval případné následky. Pokud však aktualizaci neprovedete a zůstanete na starší verzi operačního systému, tak tyto bezpečnostní záplaty nedostanete a vaše zařízení je tak zranitelné. Postupem času těchto bezpečnostních záplat vzniká více a více, takže to znamená, že vaše zařízení může být postupem času čím dál tím více zranitelné.

hack_vir_malware_hacked_iphone_privacy_fb

Příchod nových funkcí

Apple každý rok v rámci vývojářské konference WWDC představuje nové majoritní verze svých operačních systémů. Letos jsme se konkrétně dočkali iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. Při prezentaci těchto nových verzí operačních systémů Apple uživatelům ukazuje veškeré novinky a vylepšení, se kterými přichází. Mnoho uživatelů nechce na nové verze systémů aktualizovat z toho důvodu, jelikož si nechtějí zvykat na změny a případně nové funkce. Znám opravdu mnoho jedinců, kteří si nechtějí zvykat na nové věci. Jenže je třeba pochopit to, že čím dřív si zvyknete, tak tím lépe pro vás. Neaktualizováním se tedy ochuzujete o nové funkce, které dokáží (při správném pochopení) zjednodušit každodenní život, a navíc se vystavujete riziku kvůli možné přítomnosti bezpečnostních chyb.

Oprava nefunkčních aplikací

V situaci, ve které se vám nedaří otevřít nějaká aplikace, se nejspíše ocitl už každý z nás. Důvodů, proč se aplikaci nedaří otevřít, může být hned několik. Hned ze začátku je nutné, abyste přešli do App Store a vyhledali aktualizace všech aplikací. Po vyhledání si zkontrolujte, zdali náhodou konkrétní aplikace nemá k dispozici aktualizaci. Pokud ano, tak ji nainstalujte – chyba se ve většině případech tímto opraví. V opačném případě si ještě zkontrolujte, zdali náhodou není k dispozici aktualizace celého operačního systému. Může se totiž stát, že konkrétní aplikace nefunguje kvůli tomu, že si prostě a jednoduše nerozumí s konkrétní verzí systému, například kvůli nějaké chybě. Rozhodně tedy systém aktualizujte.

Zrychlení systému a větší výdrž baterie

Mnoho jedinců si po aktualizaci na novou verzi operačního systému stěžuje na to, že se jim zhoršila výdrž baterie, a že došlo ke zpomalení celého systému. Problém je ale v tom, že většina uživatelů tohle pronese bezprostředně po aktualizaci. Jakmile na vašem zařízení provedete aktualizaci, tak po prvotním spuštění zařízení na pozadí probíhá nespočet různých procesů, které mohou způsobit horší výdrž a výkon zařízení. Tento „stav“ však trvá jen několik krátkých hodin, maximálně několik dní. Po této době by se zařízení mělo srovnat a opět fungovat dle očekávání, ne-li ještě lépe. V případě, že má vaše zařízení horší výkon a výdrž dlouhodobě, tak zkontrolujte kondici baterie a popřípadě zvažte její výměnu.

Výměna baterie v iPhonu

Funkční volání, GPS a další

Jestliže patříte mezi vlastníky staršího iPhonu a i nadále vám vyhovuje, tak zbystřete. Pokud na těchto starých zařízeních využíváte nějakou hodně zastaralou verzi iOS, tak byste měli vědět, že mohou být v ohrožení i ty nejzákladnější funkce, které vám má iPhone poskytnout. Konkrétně se můžete ocitnout v situaci, kdy vám přestane fungovat volání, GPS, apod. Apple na tyto možné nepříjemnosti včas upozorňuje, každopádně i přesto se pak najdou někteří jedinci, kterým nějaká základní funkce přestane fungovat. A ono jen stačí, abyste aktualizovali iOS na poslední verzi. Nedávno například Apple vydal iOS 9.3.6 a 10.3.4, ve kterých opravil nepříjemnosti, které se týkaly nefunkčního GPS. Pravidelnou aktualizací tomuto zamezíte.

Dnes nejčtenější

.