Zavřít reklamu

Čas od času se objeví zajímavá chyba, která může za určitých okolností narušit fungování smartphonu. V minulosti jsme se v této souvislosti setkali například s textovými zprávami nebo nastavením určitého data na iPhonu, nově se pro změnu jedná o specifický název Wi-Fi sítě. Ukázalo se, že v případě, že svou Wi-Fi pojmenujete určitým způsobem, váš iPhone ztratí schopnosti připojit se na jakoukoliv Wi-Fi

Bezpečnostní expert Carl Schou na svém twitterovém účtě minulý týden zveřejnil příspěvek o tom, že je možné pouhým přejmenováním Wi-Fi sítě znemožnit iPhonu poté, co se na ni napojí, připojení k jakékoliv jiné Wi-Fi síti. Onen prokletý název zní „%p%s%s%s%s%n“. Právě toto jméno je příčnou toho, že v nastavení síťového připojení iPhonu dojde ke kompletní deaktivaci schopnosti připojení k Wi-Fi síti, a zasažený iPhone ztratí také přístup k funkcím, jako je třeba AirDrop. Problém podle Schoua přetrvává i po rebootu zařízení. Schou ve svém příspěvku nijak nespecifikuje, jak přesně se mu tuto kuriózní chybu podařilo odhalit, chyba v konektivitě iPhonu bude ale s velkou pravděpodobností způsobena použitím specifických znaků, jejichž kombinace může při předání do některé z interních knihoven vést za určitých okolností k poškození vyrovnávací paměti a deaktivaci Wi-Fi na daném zařízení.

Naštěstí se jedná o kombinaci znaků, kterou u své Wi-Fi asi jen těžko někdo použije. Je ale možné, že zveřejnění Schouova příspěvku na Twitteru může některé vtipálky inspirovat k tomu, aby vytvořili takto pojmenovanou otevřenou Wi-Fi síť, a spoléhali na to, že se k ní někdo připojí. Pokud bude společnost Apple o této chybě řádně uvědoměna, s největší pravděpodobností ji opraví v některé ze svých příštích aktualizací operačního systému iOS. Než k tomu dojde, je zapotřebí si zkrátka dávat pozor na takto pojmenované Wi-Fi sítě. Předpokládáme ale, že naši čtenáři (a jistě nejen oni) velmi dobře znají zásady bezpečného připojování k internetu, a taková chyba u nich prakticky nemůže nastat. Pokud k tomu u vás přece jenom dojde, je zapotřebí v Nastavení -> Obecné -> Resetovat -> Obnovit nastavení sítě.

Dnes nejčtenější

.