Zavřít reklamu

Na internetu můžeme najít velké množství nejrůznějších prototypů produktů od Applu. Zatímco některé z nich se velice podobají finálním výrobkům, u jiných zase můžeme najít spoustu velmi zajímavých rozdílů. Příběhy těchto prototypů obvykle zůstávají utajeny, redaktorům serveru 9to5Mac se ale nedávno podařilo odhalit velice zajímavou historii jednoho prototypu iPodu první generace.

Giulio Zompetti je nejen na Twitteru známý jako zapálený sběratel prototypů Apple produktů, ať už se jedná o iPhony, iPod, iPady či Apple Watch. Právě Zompetti promluvil o prototypu iPodu touch první generace.  Zmíněný prototyp patří mezi ty, které Apple nikdy neplánoval uvést do prodeje, a které považoval za speciální zařízení. Prototyp, který Zompetti ukázal, byl velice zachovalý, přihlédneme-li k faktu, že se jedná o čtrnáct let starý produkt. Navenek se tento prototyp velmi podobá iPodu, který Apple představil v září roku 2007. iPod touch měl tehdy sloužit jako cenově dostupnější řešení pro ty, kteří chtěli zakusit práci s přenosným zařízením s dotykovým displejem. Disponoval například Wi-Fi konektivitou, a byl vybavený prohlížečem Safari a iTunes Store. Zompettiho zařízení bylo vyrobené dlouho před tím, než se první iPod touch vůbec dostal na pulty prodejen, a software, který na něm běží, pochází z dubna roku 2007.

Dostat se k takovému prototypu není nic snadného. Zompetti vysvětluje, že většina prototypu je ihned po dokončení testování zničena samotným Applem. Je to proto, že tato zařízení slouží výhradně pro interní účely a je na nich nahrán speciální software. Mimo Apple se tyto prototypy obvykle dostanou díky lidem, kteří je najdou v elektronickém odpadu. iPod touch, který se dostal k Zompettimu, měl poruchu interních konektorů, a postrádal také interní baterii. Zompetti se postaral o příslušné opravy. Pokud zapojíte prototyp iPodu do Macu, je rozpoznán coby normální zařízení, a je možné na něj následně nainstalovat standardní verzi operačního systému. Zompettiho prototyp se nacházel ve stádiu před provedením takzvaného Engineering Validation testu, což je jedno z raných stádií vývoje produktů. V tomto stádiu probíhá zkouška toho, zda hardware funguje tak, jak má, a s pomocí speciálního softwaru se testuje dotykový displej, reproduktory, antény a akcelerometr. Uvnitř Zompettiho iPodu se nachází červená základní deska, která je jedním z poznávacích znamení prototypů jablečných zařízení.

U prototypů zařízení od Applu se obvykle používá speciální software s názvem Switchboard. Jedná se v podstatě o základní verzi operačního systému iOS bez ikonek a dalších důvěrně známých prvků. Za pomoci speciálních příkazů na Macu je možné tento systém prozkoumat o něco blíže, prohlédnout si interní složky na iPodu a odhalit, jaká zajímavá tajemství skrývají. iPod touch, o kterém je v tomto článku řeč, byl k překvapení novinářů vybaven operačním systémem OS X, bylo u něj ale možné také bootovat na Switchboard. Zmíněný prototyp iPodu touch také zcela postrádal logo společnosti Apple, stejně jako jakékoliv další nápadné odkazy na firmu Apple – jednalo se o opatření, související se snahou o maximální utajení a s prevencí jakýchkoliv úniků. iPod byl doprovázen také vlastním dokumentem, který obsahoval záznamy o to, jaké testy byly na zařízení provedeny, a jak si prototyp v těchto testech vedl. Zompettimu se navíc podařilo vyhledat inženýra, který se na jednom z těchto prototypů podílel, a ten mu následně potvrdil, že zmíněný prototyp iPod touch selhal při jednom z interních testů.

Dnes nejčtenější

.