Zavřít reklamu

Ačkoliv se ve světě hovoří o obrovském nedostatku čipů do elektroniky, analytici sledující Apple neusuzovali, že se tento problém promítne i na iPhony 13. Špatná situace se navíc nyní zřejmě dotkne dalších důležitých komponentů. Nová zpráva společnosti Nikkei Asia totiž odhaluje další možné zdržení pro výrobu displejů, které by se mohlo dotknout iPhonů. Samsung totiž nestíhá vyrábět OLED panely, které by měly být právě pro mobilní telefony Applu určeny. 

V únoru letošního roku přinutily časté zimní bouře v jinak slunném americkém Texasu společnost Samsung odstavit svou tamní továrnu na výrobu čipů. Tento konkrétní krok tak měl za následek zpoždění výroby u 5 % světových dodávek čipů používaných v chytrých telefonech a automobilech. Samsung zde ale také vyrábí OLED displeje používané v iPhonech. Pozdržení výroby čipů zde bude mrzet zejména výrobce mobilních telefonů s operačním systémem Android, které ve svých zařízeních používají čipy od Qualcommu. Vedlejší efekt by to mohlo mít i na Apple, protože zpráva zdůrazňuje, že by se tím mohla celosvětová produkce 5G telefonů propadnout až o 30 %, i když se ho zde problém s čipy, na rozdíl od toho s displeji, přímo netýkají. Vyjma Samsungu postihl výpadek i texaský závod nizozemské společnosti NXP vyrábějící polovodiče. 

Po loňském roce to tak může být pro trh další rána. Vzhledem k pandemii koronaviru a poloprázdným fabrikám se také nestíhalo a Apple byl přinucen posunout představení řady telefonů iPhone 12 až na říjen. Ve finále si ale mohl mnout ruce, protože tato řada jeho telefonů slavila u zákazníků prodejní úspěch. Zda tomu bude letos jinak či stejně nicméně ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.